Zwerfafvalspoken krijgen versterking!

De zwerfvuilspookjes zijn ondertussen een gekend iets in onze gemeente. Je hebt deze spoken, gemaakt van zwerfvuil, vast al zien hangen tegen de bomen. Ze willen mensen bewust maken dat zwerfvuil niet meer van deze tijd is.

Versterking

Sinds kort krijgen ze versterking van de spreuk “Hier begint de zee, niets ingooien aub”. Die boodschap kadert binnen een campagne van Mooimakers om de vervuiling van waterlopen tegen te gaan.

Gewapend met een spuitbus en het sjabloon trokken onze Mooimakers door de gemeente. In de omgeving van grachten, rioolputjes, waterlopen… werd deze spreuk aangebracht.

De campagne heeft al in heel wat steden en gemeenten navolging gekregen.

“Veel mensen zien een weggegooide sigarettenpeuk of papiertje als iets onschuldigs. Deze boodschap moet duidelijk maken dat al deze zaken niet thuishoren op het openbaar domein. Sigarettenpeuken worden pas na minimaal 15 jaar door de natuur verteerd. Ze komen uiteindelijk terecht in zee, waar ze na jaren rondzwalpen in piepkleine stukjes in vissen terechtkomen en zo ook weer bij ons” zegt Mooimaker Mariette Andries-Clemens.

“Als gemeente ondersteunen we deze actie heel graag” beaamt burgemeester Walter Luyten “zwerfvuil is een doorn in het oog van veel mensen. We hopen dat zowel de zwerfvuilspookjes als deze spreuken een effect zullen hebben op het gedrag van de mensen”.

“Onlangs ondertekenden we ook de statiegeldalliantie” vult schepen Eric van Gestel aan “en staan we nog steeds achter het principe dat de vervuiler betaalt. Vervuilers die worden betrapt mogen zich aan een fikse GAS-boete verwachten”

Word Mooimaker! 

Wil je graag meehelpen om Ravels netjes te houden? Neem dan contact op met de dienst Omgeving via omgeving@ravels.be of via 014 65 67 04 en word een Ravelse Mooimaker!

Alle beetjes helpen dus ook zonder de titel “Mooimaker” kan je je steentje bijdragen. Gooi niks op straat of in de straatroosters. We beginnen hier… aan land, want hier begint de zee.

Gepubliceerd op woensdag 16 jun 2021 om 11:15

Thema's