Hoe verloopt de vaccinatie?

Enkel een afspraak maken met uitnodiging
Voor je COVID-19-vaccinatie ontvang je een brief per post, zo'n twee weken voordat je gevaccineerd zal worden. Als je je brief kreeg, kan je een afspraak maken voor je coronavaccinatie. je kan de uitnodiging voor je vaccin weigeren. Kreeg je nog geen uitnodiging? Dan kan je ook nog geen afspraak maken.

Hou je uitnodiging goed bij!
Op de dag van je vaccinatie moet je je uitnodiging en je identiteitskaart tonen in het vaccinatiecentrum. Neem de brief mee die in je brievenbus zat of toon de sms of e-mail met je persoonlijke code aan de onthaalbediende. Want dat is meteen je elektronisch ticket. Moet je een nog een tweede prik krijgen, dan wordt die afspraak ook meteen hier vastgelegd. Je brengt dan dezelfde uitnodiging mee als voor je eerste vaccinatie.

Ben je je uitnodiging toch kwijt? Je vindt een elektronisch exemplaar van je persoonlijke uitnodigingsbrief in je Burgerprofiel of e-Box. Mijn Burgerprofiel is een online profielpagina waar burgers hun persoonlijke gegevens terugvinden die bij de overheid bekend zijn. Zowel op Vlaams, federaal als lokaal niveau, denk maar aan je Groeipakket, een attest van gezinssamenstelling of de oproepingsbrief voor je COVID-19-vaccinatie.

  • Meer informatie over wat het Burgerprofiel juist is, vind je op deze website.
  • Log in via je Burgerprofiel op www.burgerprofiel.vlaanderen.be. Hoe je je de eerste keer aanmeldt, wordt hier uitgelegd. Dat kan met je elektronische identiteitskaart, een mobiele app, de Itsme-app of via sms met beveiligingscode.
  • Heb je problemen met aanmelden of heb je toch nog vragen? Je kan ook bellen naar 1700, het gratis informatienummer van de Vlaamse overheid.

Een vaccinatie heeft een doorlooptijd van ongeveer 30 minuten en ziet er als volgt uit:

1. Temperatuur

Als je arriveert bij het vaccinatiecentrum begeleiden stewards je naar een plek waar je kunt parkeren. Vervolgens volg je de signalisatie naar de inkom van het vaccinatiecentrum. Bij binnenkomst wordt je temperatuur genomen en zie je verschillende wachtrijen. Ga in de wachtrij gaan staan waar een banner hangt met het nummer dat overeenkomt met het nummer in jouw uitnodiging. Vergeet je handen niet te ontsmetten.

2. Registratie

Je checkt in. De onthaalmedewerker controleert jouw identiteitsgegevens. Vervolgens word je begeleid naar één van de administratieve ruimtes. Als je je te vroeg meldt, mag je even plaatsnemen in een bufferruimte.

3. Gesprek

In een administratieve ruimte geeft een medewerker je info over het vaccin en over eventuele nevenwerkingen. Je medische voorgeschiedenis en huidige gezondheidstoestand worden overlopen. Tenslotte volgt ook de registratie en wordt een afspraak voor een (eventuele) tweede inenting vastgelegd.

4. Vaccinatie

Een steward begeleidt je naar de vaccinatieruimte. Er is voor jou een stoel en een kapstok voorzien. Draag gemakkelijke en losse kledij zodat je bovenarm snel ontbloot kan worden voor de inenting. De verpleegkundige vaccineert je. Er is één type vaccin per vaccinatieruimte.

5. Kwartiertje rusten en vertrek

Hier mag je een kwartiertje rusten onder toezicht van een arts die opvolgt of er eventuele bijwerkingen zijn. Er is een medewerker in de buurt om eventuele nevenwerkingen te signaleren. Er staat een klok zodat je zelf kan opvolgen hoe lang je er zit. Na een kwartiertje kan je vertrekken. Volg tenslotte de signalisatie om het vaccinatiecentrum en het terrein te verlaten.

Meer info