Verkeersactieweek - 29 april tot en met 3 mei

Het welzijn en de veiligheid van onze kinderen staan hoog in het vaandel van ons gemeentebestuur. Daarom organiseren we jaarlijks een Verkeersactieweek, waarin verschillende activiteiten worden gepland om de verkeersvaardigheden van de leerlingen te verbeteren.

Dit jaar vinden de activiteiten plaats van maandag 29 april tot en met vrijdag 3 mei.

Fietslessen voor leerlingen van het vierde leerjaar 

Voor de leerlingen van het vierde leerjaar van alle Ravelse basisscholen staan op maandag 29 en dinsdag 30 april fietslessen op het programma. Deze lessen vinden plaats op Weelde Depot en worden geleid door ervaren instructeurs. Tijdens deze lessen leren de kinderen belangrijke vaardigheden zoals het geven van voorrang, correct afslaan met uitgestoken arm en het volgen van verkeerslichten en rotondes.

Verkeersactiedag voor leerlingen van het vijfde leerjaar 

Op donderdag 2 mei vindt de Verkeersactiedag plaats voor de leerlingen van het vijfde leerjaar. Deze dag zit boordevol spannende activiteiten die allemaal gericht zijn op het vergroten van de verkeersbewustheid.

Er zal onder andere een fietsbehendigheidsparcours zijn, een tuimelwagen om de impact van ongevallen te simuleren, workshops met VR-brillen om situaties in het verkeer te ervaren, demonstraties en toelichtingen door ambulanciers. Ook zal er aandacht zijn voor het belang van fietsreparaties en de dode hoek bij vrachtwagens. Jaarlijks gebeuren in ons land nog altijd te veel dodehoekongevallen De slachtoffers zijn hoofdzakelijk fietsers die zwaargewond geraken of het ongeluk kent jammer genoeg een dodelijke afoop. De leeftijd van de slachtoffers ligt vooral tussen 11 en 20 jaar. Maar ook senioren behoren tot de kwetsbare weggebruikers. Snelheid speelt geen rol
bij dodehoekongevallen.

De Verkeersactiedag wordt mede mogelijk gemaakt door de ondersteuning van de lokale KWB, die een belangrijke rol speelt bij het organiseren van dit evenement.

Fietsexamen voor leerlingen van het zesde leerjaar 

Tenslotte, op vrijdag 3 mei, zullen de leerlingen van het zesde leerjaar het Fietsexamen afleggen. Dit examen test de opgedane kennis en vaardigheden van de kinderen en biedt een praktische toetsing van hun verkeersinzicht.

Veiligheid voorop!

Door middel van deze initiatieven streven we ernaar om onze kinderen goed voor te bereiden op een veilige deelname aan het verkeer. We zijn ervan overtuigd dat investeren in verkeerseducatie bijdraagt aan een veilige en gezonde leefomgeving voor iedereen.

We roepen alle ouders, leerkrachten en inwoners op om deel te nemen aan deze Verkeersactieweek en zo samen te werken aan een veilige toekomst voor onze kinderen.

Gepubliceerd op donderdag 28 mrt 2024 om 10:30