Vaccinatiecentra ELZ Kempenland leggen reservelijsten aan

De Eerstelijnszone (ELZ) Kempenland is genoodzaakt de werkwijze rond reservelijsten voor de vaccinatiecentra in Turnhout en Weelde enigszins aan te passen zodat geen enkele dosis van de vaccins verloren gaat.

De coronacijfers van de voorbije dagen en weken maken pijnlijk duidelijk dat het virus nog steeds rondwaart. De vaccinatiecampagne moet en kan ons uiteindelijk uit deze crisis halen. Elke spuit is dan ook kostbaar, elke inenting brengt ons een stap dichter bij ons normale leven.

‘Onze medewerkers in de vaccinatiecentra sturen uitnodigingen naargelang er vaccins beschikbaar zijn. Dat weten ze telkens een tiental dagen van tevoren, wat hen de tijd geeft om uitnodigingen te versturen en per dag de openingsuren en het aantal vaccinatielijnen te bepalen’, zegt dokter Kris Bayens, voorzitter van de ELZ Kempenland. ‘Er zijn echter altijd annuleringen en helaas ook mensen die gewoon niet komen opdagen, zonder verwittiging. We hebben dat tot nu toe proberen op te lossen met een systeem van overboekingen, maar we willen een groter vangnet inbouwen. Daarom leggen we nu toch reservelijsten aan waarop alle burgers zich kunnen inschrijven. Er is wel één voorwaarde: wie zich inschrijft, moet bij een oproep onmiddellijk naar het vaccinatiecentrum vertrekken. Binnen het uur moeten ze zich daar kunnen aanmelden.’

Inschrijven kan via de website van de ELZ Kempenland. De reservelijst wordt dagelijks herschikt zodat steeds de  rangorde gerespecteerd wordt  die in de hele vaccinatiecampagne geldt.

De Eerstelijnszone zal daarom in vier stappen werken om telkens alle vaccins op te gebruiken:

  1. De medewerkers sturen uitnodigingen naar de prioritaire doelgroepen, zoals vastgelegd door het Agentschap Zorg en Gezondheid,  volgens de beschikbare vaccins. Hierbij worden meer mensen aangeschreven om zo al een deel te kunnen opvangen van mensen die annuleren of niet opdagen.
  2. Huisartsen leggen reservelijsten aan met hoogrisicopatiënten boven de 45 jaar. Bij een oproep moet men direct kunnen vertrekken naar het vaccinatiecentrum.
  3. Er wordt een reservelijst aangelegd waarop iedereen zich individueel kan inschrijven. Wie zich inschrijft, moet bij een oproep zich binnen het uur kunnen aanmelden in het vaccinatiecentrum. De oudste kandidaten op deze lijst worden het eerst opgeroepen. Inschrijven kan via www.elzkempenland.be
  4. Als er nog vaccins over zijn op het einde van de dag worden groepen mensen opgeroepen om zo geen vaccins verloren te laten gaan. Eerder gebeurde dit met de brandweer en de politie, de volgende groepen zijn de kinderopvang en kleuteronderwijzers. Als er bijvoorbeeld op het eind van de dag nog twaalf vaccins over zijn, wordt 1 contactpersoon bij een school gebeld die er dan kan voor zorgen dat twaalf mensen een vaccin komen halen. Door de stuurgroep ELZ Kempenland is eerst gekozen voor de kinderopvang en de kleuteronderwijzers omdat dit aansluit bij de prioritaire groepen zoals Kind & Gezin en zij in nauw contact staan met kinderen. Er wordt verder gekeken welke groepen hierna aangesproken kunnen worden. Van zodra hierover meer nieuws is, zullen die groepen daarover geïnformeerd worden.

Heb je nog vragen over vaccineren: www.elzkempenland.be of www.laatjevaccineren.be

Gepubliceerd op maandag 22 mrt 2021 om 07:54