Solidair met Oekraïne

De oorlog in Oekraïne laat niemand onberoerd. De afgelopen weken kwam een golf van solidariteit op gang om Oekraïners op de vlucht te helpen. Mensen bieden spontaan onderdak aan en willen de handen uit de mouwen steken.

Ook in onze gemeente is de solidariteit groot. Tientallen inwoners hebben een plek aangeboden om Oekraïners op de vlucht op te vangen. Deze gastvrijheid en solidariteit waarderen we enorm. Inwoners die bereid zijn om tijdelijke opvang te voorzien voor oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne, kunnen zich kandidaat stellen. Je kunt een opvangplaats aanbieden via bevolking@ravels.be. 

Zodra er meer details bekend zijn over de praktische organisatie van de opvang, nemen we contact op met alle geregistreerde inwoners om verdere afspraken te maken. Alvast bedankt voor de gastvrijheid!

Meer info

Tolken

Spreek jij Oekraïens of Russisch? Neem dan contact op met het lokaal bestuur via bevolking@ravels.be, we kunnen je hulp goed gebruiken.

Je treedt op als tolk voor Oekraïense gezinnen, zodat de communicatie met gemeentelijke diensten vlot kan verlopen. Je zorgt er samen met ons voor dat de gezinnen warm onthaald worden. Daarnaast tolk je bij de ontmoeting met de gastgezinnen en bij terugkom-momenten.

Steun via ‘Oekraïne 12-12’

Consortium 12-12, een groep van zeven humanitaire NGO’s, heeft met ‘Oekraïne 12-12’ wil de nodige financiële middelen inzamelen om humanitaire operaties te financieren, niet alleen in Oekraïne zelf maar ook in de buurlanden waar heel wat oorlogsvluchtelingen gestrand zijn.

Wil jij ook helpen? Je kunt een gift doen via het rekeningnummer BE 19 0000 0000 1212 of online via www.1212.be.

Infowebsite en infonummer 

De situatie in Oekraïne verandert ieder uur en ook de Belgische bevolking heeft heel wat vragen over deze oorlogssituatie. De Federale overheid heeft daarom een informatiewebsite gelanceerd. Het doel van de website is om alle informatie over de situatie in Oekraïne en de impact op ons land te centraliseren.

Op https://vluchtelingenwerk.be/infolijn kunnen alle bewoners en personen op de vlucht terecht voor meer informatie. Oekraïners op de vlucht vinden er onder andere informatie over de rechten die zij hebben wanneer zij in ons land aankomen, de te ondernemen stappen, hoe voor opvang gezorgd wordt, …

Ook jij kunt op de website meer informatie vinden over hoe je kunt helpen.

Zit je met vragen? Dan kun je ook bellen naar het infonummer 02 488 88 88.

Gepubliceerd op donderdag 17 mrt 2022 om 15:18