Rattenbestrijding

De gemeente Ravels bestrijdt sinds november de bruine ratten met slimme rattenvallen op het openbaar domein. Op een 5-tal locaties kan je ze terugvinden.

Deze hoogtechnologische vallen zijn een Vlaamse innovatie van de firma Strygoo uit Geel. 

Alternatief voor gif of klemmen

Vroeger waren gif en klemmen de meest voor de hand liggende hulpmiddelen om ratten te bestrijden. Maar dat kan ook gevaarlijk zijn voor mensen en andere dieren. Nog een nadeel van vergif is dat ratten soms een dagenlange doodstrijd voeren en er steeds meer immuun tegen worden.

Slimme rattenval

Daarom zet de gemeente sinds deze maand ook slimme rattenvallen in. De zogenaamde SmarTrap lokt de dieren met voedsel, maar gaat niet meteen dicht zodra een rat in de val trapt. Ratten werken met een soort chemische communicatie en laten een spoor achter op de val. Als de beestjes een veilig gevoel hebben gekregen, komen ze steeds vaker en in grotere getalen terug om van het voedsel te eten. Slimme sensoren volgen dit op en laten de valklep op het juiste moment dichtgaan, zodat er meerdere ratten tegelijk gevangen worden.

Beter voor het milieu

Bovendien zijn de nieuwe vallen ook beter voor het milieu, want ze maken geen gebruik van gif. De ratten vallen in een conserveringsvloeistof, sterven een snelle dood en blijven hygi├źnisch bewaard tot een medewerker van de gemeente deze verwijderd.

Veilig voor andere dieren

Met de slimme rattenval wordt vermeden dat andere dieren in de val terechtkomen. Er is een extra beveiliging voor vogels en ook eekhoorns worden herkend door de software.

De vele vangsten van de SmarTrap worden gearchiveerd, waardoor er jaarlijks bekeken kan worden of de inzet van de vallen effectief blijft.

Hoe ziet de box eruit?

De SmarTrap is zo groot als een oude KGA-box en zwart van kleur, met op het deksel een sticker van de gemeente Ravels. In onze gemeente zullen de slimme vallen afwisselend op verschillende plaatsen ingezet worden.  Zij worden ingezet op openbaar domein.

Meld ratten op openbaar domein

Heb je een plaats opgemerkt op openbaar domein waar ratten zich ophouden? Meld dit dan via de meldingskaart. Op https://www.ravels.be/ongedierte vind je tips om zelf ratten op je priv├ędomein te voorkomen of bestrijden.

 

Gepubliceerd op donderdag 24 nov 2022 om 10:32