PMD

PMD staat voor: Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen, Drankkartons.

Wat wel en niet in de blauwe zak mag, vind je terug in de afvalkalender van IOK.

Basisregel is dat de materialen proper en droog moeten zijn. De blauwe huisvuilzakken zijn te koop aan de onthaalbalie in het gemeentehuis en bij verschillende supermarkten in Ravels. 

Prijs

Vanaf 1 januari 2021 betaal je voor een rol 3,60 EUR. Je kan ze bekomen aan de onthaalbalie in het gemeentehuis of bij de Delhaize in Ravels, Carrefour in Poppel of de Okay in Weelde. 
 

NIEUW VANAF MAART

Eindelijk! De Nieuwe Blauwe Zak komt er aan…

 

Sorteren wordt eenvoudiger!

 

Vanaf 1 maart kunt u meer sorteren in de PMD-zak.

De blauwe PMD-zak werd meer dan 20 jaar geleden ingevoerd in België. Met succes, want nergens wordt meer gesorteerd en gerecycleerd dan in ons land. Daar mogen we met z’n allen trots op zijn. Door goed te sorteren worden gebruikte verpakkingen gerecycleerd tot nieuwe grondstoffen. Zo besparen we materialen en energie en stoten we minder CO2 uit.

De tijd staat intussen niet stil. Dankzij nieuwe technologische evoluties kunnen we steeds meer verpakkingen sorteren en recycleren. Ook sorteerinstallaties worden moderner.

Daarom introduceren we nu ook in uw gemeente de Nieuwe Blauwe Zak. Daarin mogen naast de klassieke PMD-verpakkingen voortaan alle Plastic verpakkingen. 

Een goede zaak voor u én voor het milieu!

 

Welke verpakkingen mogen in de Nieuwe Blauwe Zak?

In de PMD-zak mochten tot nu toe enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en

drankkartons. Daar komen nu ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen bij. Denk maar aan yoghurtpotjes of botervlootjes. Maar ook plastic zakken en folies mag u vanaf maart bij het PMD sorteren. Allemaal samen in dezelfde zak.

Vanaf 15 februari valt er een folder in alle Kempense brievenbussen met alle details over de nieuwe sorteerregels.

 

Mag ik de oude PMD-zakken nog gebruiken?

De oude PMD-zakken mag u blijven gebruiken. Ze zijn onbeperkt geldig. Een PMD-zak kost 0,15 euro, een uniforme prijs in alle Kempense gemeenten.

 

+ 8 kilo

In de nieuwe PMD-zak kunt u veel meer sorteren, jaarlijks tot 8 kilo extra verpakkingen per inwoner. Nu zamelen we jaarlijks 15 kilo PMD in per inwoner, dat wordt 23 kilo. Beter voor het milieu en uw portemonnee.