Katten - sterilisatieplicht

Eén op de vier gezinnen in Vlaanderen heeft een kat als huisdier. Omdat er nog te weinig katten gesteriliseerd zijn, komen er regelmatig (on)gewenste kittens bij.

Vruchtbaar

Een kattin is al vruchtbaar vanaf 5 à 6 maanden oud. In één jaar kan ze tot 3 nestjes van 3 tot 6 kittens krijgen. Dat betekent dat zij en haar nakomelingen in 5 jaar tijd kunnen vermenigvuldigen tot wel 5.000 katten. Als deze geen thuis vinden, belanden ze op straat. Ook volwassen katten die niet meer in een gezin passen, worden jammer genoeg zwerfkatten. Vlaanderen loopt er vol van. Daarom is het belangrijk om je geliefde kat te laten steriliseren, om te voorkomen dat er te veel kittens komen en bijgevolg verwaarloosd worden.

Wanneer steriliseren? 

Elke kat die wordt verkocht of weggeven moet sinds 1 september 2014 gechipt, geregistreerd en ook gesteriliseerd zijn. Deze verplichting geldt voor iedereen.

Sinds 1 april 2018 werd deze sterilisatieplicht uitgebreid. Vanaf die datum moet elke kat, voor de leeftijd van 5 maanden gesteriliseerd worden. Ook katten die geboren werden tussen 31 augustus 2014 en 1 januari 2020 moeten intussen gesteriliseerd zijn, zelfs als ze niet verkocht of weggeven worden. Uitzonderingen zijn katten die naar een erkende fokker gaan of die voor het buitenland bestemd zijn.

Meer informatie over deze wettelijke verplichting en de voordelen van castratie/sterilisatie 

Gepubliceerd op woensdag 27 mrt 2024 om 12:00

Thema's