Natuurbegraafplaats

Vanaf 1 januari 2023 bestaat de mogelijkheid om begraven te worden op de natuurbegraafplaats aan de Raaftuinweg in Ravels.

Voor inwoners van Ravels is het uitstrooien van assen of het begraven van een biologisch afbreekbare urne in de natuurbegraafplek gratis. Wie niet in Ravels woont, betaalt een vergoeding van 250 euro.

Wat is een natuurbegraafplaats?

De natuurbegraafplaats is bestemd voor asbegraving in biologisch afbreekbare urnen of asverstrooiing. Toegestane materialen zijn o.a.: papier, hout, klei, leem, zetmeel. De urnen mogen geenszins elementen van ijzer, glas, lood, plastic of ander niet biologisch afbreekbare materialen bevatten.

Er zijn geen grafmonumenten of herkenningstekens toegelaten, uitgezonderd de vlindergedenktekens. Op deze vlinder mag de naam en het geboorte- en overlijdensjaar van de overledene geplaatst worden. Deze vlinders mogen voor een termijn van maximaal 6 maanden op de plaats van de asverstrooiing/asbegraving blijven staan, daarna wordt het vlinder-gedenkteken verplaatst naar de gedenkwand aan de ingang van de natuurbegraafplaats. De vlinders blijven minstens 5 jaar aan de gedenkwand en kunnen daarna verwijderd worden door de bevoegde gemeentediensten. Tijdens de begrafenis mogen bloemen of herinneringen in natuurlijk materiaal op het graf gelegd worden. Deze bloemen en herinneringen in natuurlijk materiaal worden 3 weken na de begrafenis door de gemeentediensten verwijderd. Daarna mogen geen boeketten, bloemstukken, potplanten of andere herdenkingsvoorwerpen meer geplaatst worden in de natuurbegraafplaats of bij de gedenkwand, met uitzondering van de periode rond Allerheiligen.

Wil je graag je laatste wilsbeschikking vastleggen?

Je kan zelf bepalen wat er met je lichaam gebeurt na je overlijden. Deze keuze kan je gratis laten vastleggen bij de dienst burgerzaken in een “verklaring van laatste wilsbeschikking”. In deze laatste wilsbeschikking kan je je keuze vastleggen voor o.a. begraving of crematie, verstrooiing (eventueel op de natuurbegraafplaats), keuze uitvaartplechtigheid, enz.

Wil je meer informatie over natuurbegraven, of wil je je laatste wilsbeschikking vastleggen, neem dan contact op met de dienst burgerzaken via bevolking@ravels.be of 014 65 67 04.

Gepubliceerd op woensdag 8 feb 2023 om 12:29

Thema's