Eerste natuurbegraafplaats aan de Raaftuinweg

Het aanleggen van natuurbegraafplaatsen is overal in opmars. Eind vorig jaar werd aan de Raaftuinweg in Ravels gestart met de aanleg van de eerste natuurbegraafplaats.

Wat is een natuurbegraafplaats?

Een natuurbegraafplaats is een begraafplaats waar de graven zijn gesitueerd in een natuurlijke omgeving. Natuurbegraafplaatsen liggen in een bos- of parkachtig landschap en hebben graven met ornamenten en bloemen in plaats van speciaal vervaardigde grafstenen. Eén van de voorwaarden bij natuurbegraven, is dat overledenen worden begraven zonder materialen die belastend kunnen zijn voor het milieu. Ook Ravels wil naast de traditionele wijze van begraven overgaan tot het aanbieden van een laatste rustplaats in de natuur.

"De jongste jaren is de hele visie rond begraafplaatsen veranderd. De focus komt steeds meer te liggen op het behouden van het groen op de begraafplaatsen” zegt burgemeester Walter Luyten “Zo werden er in Ravels al meerdere oude graven opgeruimd om plaats te maken voor de aanplanting van meer groen.”

Waar komt de natuurbegraafplaats?

De natuurbegraafplaats wordt aangelegd naast de huidige begraafplaats aan de Raaftuinweg in Ravels. De ingang van de natuurbegraafplaats vind je tussen de overdekte afscheidsruimte en de gedenkplaats van de overledenen die overgebracht werden van de begraafplaats St.-Servaas. Op deze gedenkplaats komt een nieuw monument ter nagedachtenis aan de overledenen.

“In deze nieuw aan te leggen natuurbegraafplaats zal je assen kunnen verstrooien of begraven in een biologisch afbreekbare urn. Begraven worden in een kist zal niet mogelijk zijn” vervolgt burgemeester Walter Luyten “Om de natuurlijke omgeving te behouden, zullen er geen uiterlijke tekenen van een begraafplaats zijn. Blijvende gedenktekens zijn niet toegelaten”.

Centraal in de natuurbegraafplaats komt een gedachtentuin. Dit is een open plek waar men kan bezinnen, ontmoeten en verzamelen. Meerdere wandelpaden leiden je over het domein. Verpozen kan je op de zitbanken. Het bewaren van een sereen en respectvol karakter op de begraafplaats voor overledenen en nabestaanden is prioritair.

 

Vanaf wanneer kan er begraven worden in de natuurbegraafplaats?

De voorbereidende werken in het bos zijn gestart. Er is een wal rondom de natuurbegraafplaats aangelegd en de ruimte voor de gedachtentuin is vrijgemaakt.

De inrichtingswerken worden deze zomer afgerond, waarna alles verder aangeplant wordt. De opening van de natuurbegraafplaats is voorzien in het najaar.  De aanleg van de natuurbegraafplaats werd geraamd op 250.000 EUR.

Voor inwoners van Ravels is het uitstrooien van assen of het begraven van een biologisch afbreekbare urne in de natuurbegraafplek gratis.

Wie niet in Ravels woont, betaalt een vergoeding van 250 euro.  

Wil je meer informatie over natuurbegraven, neem dan contact op met dienst Burgerzaken via bevolking@ravels.be of 014 65 67 04.

Gepubliceerd op vrijdag 18 feb 2022 om 15:48

Thema's