Kick off jaarwedstrijd Bike2School tijdens Week van de Mobiliteit

Op maandag 18 september start het derde projectjaar van Bike2School. Het Bike2School-project wil nog meer duurzame schoolverplaatsingen realiseren in de 14 deelnemende Kempense gemeenten door kinderen uit de lagere school zoveel mogelijk te laten fietsen, steppen of stappen naar school.

De Week van de Mobiliteit (van 16-22 september) vormt het ideale moment voor een échte kick-off voor weer een nieuw campagnejaar Bike2School.

Week van de mobiliteit: thema Klimaat

Dit jaar is “klimaat” het thema van de Week van de Mobiliteit. Meer dan 7300 leerlingen kinderen, fietsen, steppen of stappen naar school. Zo blijft de auto aan de kant met een aangename, rustige schoolomgeving tot gevolg. Dit zorgt voor minder CO2 uitstoot waardoor er meer zuivere lucht is voor iedereen. Daarnaast zijn er de positieve effecten op het fysiek en mentaal welzijn. Kinderen zitten fris en met een betere concentratie in de klas. Het is goed voor de ontplooiing van kinderen en het bevordert de sociale contacten onderweg naar school en aan de schoolpoort. Daarenboven is jong geleerd, oud gedaan!

Fietsbeleid met een leuke beloning

Fietsbeleid staat hoog op de agenda bij verschillende lokale besturen. Bike2School vormt dan ook een perfecte aanvulling op lokale projecten rond verkeersveilige schoolomgevingen en schoolroutes. Meer dan 80 scholen in 14 Kempense gemeenten motiveren hun leerlingen en hun ouders om zoveel als mogelijk de auto aan de kant te laten staan. Dit jaar nemen alle scholen het tegen elkaar op in een heuse jaarwedstrijd. De best presterende klassen worden beloond met een superleuke prijs, zoals een klasbezoek aan de Lilse Bergen, Hidrodoe, Raf&Otje, het Klimkaffee of Superjump.

Naast de prijzen op klasniveau sparen kinderen zelf ook digitale munten of bucks door hun deelname. Met de verzamelde bucks kunnen de leerlingen bij lokale handelaars en/of op de lokale kermis een beloning kopen.

“Binnen onze gemeente nemen we actief deel aan het Bike2School-project omdat het een kans biedt aan de scholen om te werken rond thema’s als verkeersveiligheid, duurzaamheid en klimaat en het belang van beweging. Kinderen kunnen individueel digitale munten sparen, maar als ze met de klas extra hun best doen, maken ze kans op superleuke prijzen voor heel de klas.”

IOK coördineert het project. De gemeenten Arendonk, Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Meerhout, Ravels, Vosselaar en Westerlo nemen deel

Dit project werd opgestart met financiële steun van EFRO Vlaanderen GTI Kempen, Vlaanderen en de provincie Antwerpen en wordt gedragen door de deelnemende gemeenten.

Meer info: www.iok.be/bike2school

Gepubliceerd op maandag 11 sep 2023 om 16:28