Kempen breekt uit

Lokale besturen realiseren pilootprojecten rond ontharding in dorpskernen

"Kempen breekt uit" investeert 2.880.908,33 euro in een klimaatbestendige Kempen en kan rekenen op steun van Europa via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling dat 1.152.363,33 euro investeert (EFRO2057). Daarnaast krijgt het project van de provincie Antwerpen 5% cofinanciering, wat neerkomt op 144.045,55 euro.

Het project "Kempen breekt uit"     

Met ‘Kempen breekt uit’ realiseren 6 Kempense gemeenten een klimaatadaptieve herinrichting van verschillende prominente locaties in dorpskernen van de Kempen:

  • het dorpsplein van respectievelijk Retie, Olmen (Balen), Morkhoven (Herentals)
  • het centrum van Vosselaar
  • de kerkomgeving van Sint-Jozef Rijkevorsel 
  • de omgeving van het gemeentehuis in Weelde (Ravels).

Doelstelling

De Kempense gemeenten vatten met ‘Kempen breekt uit’ en in samenwerking met IOK, een performant traject aan dat inzet op het vermijden, terugdringen en afkoppelen van verharding.

Hun lokale ambities om tegen 2030 per inwoner 1 m² ontharding en 1 m³ extra opvang en infiltratiecapaciteit voor regenwater te realiseren, gaan gepaard met de ambitie om woonomgevingen te vergroenen, ontmoetingsplekken te creëren, aangename speelpleintjes te realiseren, het verkeer te vertragen,…kortom van de Kempen een aangenamere plaats maken om te wonen.

De gemeenten geven met dit project invulling aan hun voorbeeldfunctie, waardoor draagvlak wordt gecreëerd voor het investeren in klimaatadaptatie en ontharding. Op die manier wordt een eerste en essentiële stap gezet, vooraleer het onthardingstraject verbreed kan worden richting inwoners en bedrijven.

De complexiteit en beoogde impact van ‘Kempen breekt uit’ garandeert een leertraject dat resulteert in kennisopbouw. Dankzij de regionale aanpak worden schaalvoordelen benut om samen op een efficiënte wijze expertise op te bouwen en nieuwe beleidsinstrumenten te ontwikkelen. Denk daarbij aan nieuwe type-ontwerpen voor heraanleg van pleinen, parkings en wegen, goede praktijken op vlak van klimaatadaptieve groenaanleg, waterbeheer en materiaalkeuze.

De regionale positie en het uitgebreide netwerk van IOK wordt ingezet om kennisdeling met alle gemeenten in de Kempen en Vlaanderen te verwezenlijken.

Dit zorgt ervoor dat de middelen van dit project optimaal renderen en ook toekomstige investeringen op publiek én privaat domein gestuurd worden richting minder beton en meer leefkwaliteit.

Meer informatie?

Het project kadert binnen het engagement van de 29 Kempense gemeenten binnen het burgemeestersconvenant (ons wapenen tegen de onvermijdelijke effecten van de klimaatverandering).