Griepvaccinatie: krijg jij voorrang?

Elk jaar opnieuw brengt de winter vervelend gezelschap met zich mee: griep. Vaccinatie is de beste manier om je tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen.

Omwille van een beperkte beschikbaarheid van griepvaccins krijgen risicogroepen dit jaar voorrang. Behoor je tot de risicogroep (65+, zwangere vrouwen, mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes, een ziekte van hart, longen of nieren, ,..) laat je dan vaccineren.  

Het bestuur stuurde onlangs een brief naar alle 65-plussers in de gemeente om zich te laten vaccineren. Vaccinatie van deze risicogroep vindt vanaf eind oktober plaats in hal 1 van Weelde Depot en niet in het kabinet van de huisarts!  In de brief vind je de dag en tijdstip terug waarop je eigen huisarts de vaccinatie toedient. Gelieve je enkel op dat moment aan te bieden met je identiteitskaart en vaccin. Trek hiervoor gemakkelijke kleding aan.

Wanneer er na 15 november nog vaccins voorradig zijn, kunnen mensen die niet tot de risicogroepen behoren zich ook laten vaccineren.

Na ongeveer twee weken werkt het vaccin en ben je beschermd tegen de griep. Krijg je toch griep, dan ben je minder ziek en zijn er minder complicaties. Bovendien vermindert de kans dat een al aanwezige ziekte, zoals diabetes, verergert.

Nu dit jaar ook het coronavirus circuleert, is griepvaccinatie meer dan ooit belangrijk. Want als een nieuwe piek aan coronapatiënten samenvalt met de jaarlijkse griepgolf, kan dat ziekenhuizen en zorgverleners overbelasten. Dankzij vaccinatie is er minder kans dat je naar de huisarts moet of in het ziekenhuis belandt met complicaties door griep (let op: vaccineren helpt niet tegen het coronavirus).  

 

Gepubliceerd opvrijdag 16 okt 2020 om 08:22

Thema's