Gebruik herbruikbare drinkbekers

In normale jaren vinden zo’n 400 muziekfestivals plaats in Vlaanderen, goed voor meer dan 7 miljoen bezoekers. Daarnaast worden in elke gemeente jeugdevenementen, sportwedstrijden, braderieën of stadsfeesten, cultuur- en kerstmarkten en fuiven georganiseerd. Het groeiend fenomeen van publieke activiteiten en evenementen, brengt op positieve wijze veel mensen bij elkaar, maar zorgt voor steeds meer milieudruk.

Daarom is de 'wetgeving cateringmateriaal' van kracht die deze toenemende milieudruk wil aanpakken. Opdat ook de Ravelse verenigingen en organisatoren op de hoogte zijn van de geldende richtlijnen zetten we ze hier even op een rij.

Regelgeving

Hogere wetgeving

Art. 5.3.12.1 van het VLAREMA

Vanaf 15 juni 2023 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden, met uitzondering van petflessen en blikjes als de eventorganisator daarvoor in een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 95% van die eenmalige recipiënten gescheiden wordt ingezameld voor recyclage.

Voor evenementen georganiseerd in 2023 kan de minister uitzonderingen voorzien als de eventorganisator kan aantonen dat ondanks tijdige en behoorlijke inspanningen voor een bepaald evenement er onvoldoende capaciteit aan herbruikbare recipiënten en/of wasfaciliteiten beschikbaar is. Voor evenementen georganiseerd in 2024 worden geen uitzonderingen meer toegestaan.

Vanaf 1 januari 2025 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden en zullen dus ook petflessen en blikjes niet langer toegelaten worden.

Art. 5.3.12.4  van het VLAREMA

Bij het gebruik van herbruikbare recipiënten en herbruikbaar cateringmateriaal, met uitzondering van recipiënten uit glas en porselein, is het verplicht om in een systeem te voorzien dat garandeert dat minstens 90% van deze recipiënten en dit cateringmateriaal wordt ingezameld voor hergebruik. Bij evenementen is dit de verantwoordelijkheid van de eventorganisator.

Regelgeving fuiven gemeentezaal Sint-Jan

Het is verplicht om dranken te serveren in de herbruikbare bekers die door de gemeente ter beschikking gesteld worden.

Hoe hiermee omgaan

  • Bij jeugdfuiven in de gemeentezaal Sint-Jan is het gebruik van herbruikbare drinkbekers bij jeugdfuiven altijd verplicht! Deze zijn ter plaatse aanwezig en kunnen goed afgewassen worden met de hand of met de afwasmachine. Je kan kiezen om een waarborg te vragen voor de bekers die in omloop zijn, maar deze keuze kan je als organisator zelf maken.

  • Bij andere evenementen kan eerst de vraag gesteld worden of er geen gebruik kan gemaakt worden van porselein of glazen. Bij fuiven is dit niet aangewezen, maar bij vele andere evenementen is dit vaak wel een goede oplossing.

  • Indien je als organisator op zoek gaat naar herbruikbare bekers, zijn er meerdere private aanbieders op de markt. Ook kan je navraag doen bij de brouwer of een bevriende organisatie die bekers ter beschikking kan stellen.
    Als gemeente raden we je aan om ook eens een kijkje te nemen bij het aanbod van maatwerkbedrijf De Sprong vzw (https://www.backcup.be). 
    Door hiermee samen te werken, draag je niet enkel zorg voor het milieu, maar steun je bovendien een tewerkstellingsproject in de sociale economie.

Op https://ovam.vlaanderen.be/wetgeving-cateringmateriaal kan je meer informatie vinden over de 'wetgeving cateringmateriaal'. Je vindt er onder meer tips over hoe je hiermee aan de slag kan gaan op je evenement en praktijkvoorbeelden van andere organisatoren. 

Wat zijn de kosten en baten van herbruikbaar cateringmateriaal?

Kosten:

Afhankelijk van het retoursysteem hou je best rekening met:

  • een afwaskost (gering, compenseert deels met lagere kost voor afval en opkuis)
  • een transportkost (indien je werkt met een externe afwaspartner)
  • een eenmalige of periodieke service fee (indien je werkt met een externe aanbieder van cateringmateriaal) of een eenmalige aankoopkost van materiaal (indien je zelf aankoopt)

Baten / voordelen:

  • daling van afval-, opkuis- en personeelskosten
  • geen aankoop wegwerpverpakkingen meer
  • betere klantenervaring –en binding door kwalitatievere materialen
  • een kleinere ecologische voetafdruk: studies tonen aan dat voldoende hergebruik steeds een positievere milieu-impact heeft

Wil je je evenement ook op andere vlakken duurzamer maken? Dan kan deze website je op weg helpen: https://www.ovam.be/milieu-gezondheid/groen-event).

(Gebruikte bron: https://www.ovam.be)