Gebruik herbruikbare drinkbekers

In normale jaren vinden zo’n 400 muziekfestivals plaats in Vlaanderen, goed voor meer dan 7 miljoen bezoekers. Daarnaast worden in elke gemeente jeugdevenementen, sportwedstrijden, braderieën of stadsfeesten, cultuur- en kerstmarkten en fuiven georganiseerd. Het groeiend fenomeen van publieke activiteiten en evenementen, brengt op positieve wijze veel mensen bij elkaar, maar zorgt voor steeds meer milieudruk.

Daarom is er een wetgeving van kracht die deze toenemende milieudruk wil aanpakken.

Opdat ook de Ravelse verenigingen en organisatoren op de hoogte zijn van de geldende richtlijnen zetten we ze hier even op een rij.

Regelgeving

Hogere wetgeving

Art. 5.3.12.1 van het VLAREMA

Sinds 1 januari 2020 is het serveren van drank in recipiënten (bv. wegwerpbekers, blikjes …) voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden, tenzij de eventorganisator een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 90% van de eenmalige verpakkingen gescheiden wordt ingezameld voor recyclage. Vanaf 1 januari 2022 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden, tenzij de eventorganisator een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 95% van de eenmalige verpakkingen gescheiden wordt ingezameld voor recyclage.

Regelgeving fuiven gemeentezaal Sint-Jan

Het is verplicht om dranken te serveren in de herbruikbare bekers die door de gemeente ter beschikking gesteld worden.

Hoe hiermee omgaan

 • Bij jeugdfuiven in de gemeentezaal Sint-Jan is het gebruik van herbruikbare drinkbekers bij jeugdfuiven altijd verplicht! Deze zijn ter plaatse aanwezig en kunnen goed afgewassen worden met de hand of met de afwasmachine. Je kan kiezen om een waarborg te vragen voor de bekers die in omloop zijn, maar deze keuze kan je als organisator zelf maken.
 • Bij andere evenementen kan eerst de vraag gesteld worden of er geen gebruik kan gemaakt worden van porselein of glazen. Bij fuiven is dit niet aangewezen, maar bij vele andere evenementen is dit vaak wel de goede oplossing.
 • Indien je als organisator op zoek gaat naar herbruikbare bekers, zijn er meerdere private aanbieders op de markt. Ook kan je navraag doen bij de brouwer of een bevriende organisatie die bekers ter beschikking kan stellen.
  Als gemeente raden we je aan om ook eens een kijkje te nemen naar het aanbod van maatwerkbedrijf De Sprong vzw (https://www.desprongvzw.be/recyclage/backcup).
  Door hiermee samen te werken, draag je niet enkel zorg voor het milieu, maar steun je bovendien een tewerkstellingsproject in de sociale economie.
 • Indien organisatoren ervoor kiezen om deels of volledig met eenmalige drankrecipiënten te blijven werken, moet hiervan minimaal 95% vanaf 2022 van de geserveerde verpakkingen ingezameld worden voor recyclage. De bewijslast hiervoor ligt bij de organisator.

Op de website van OVAM kan je een leidraad vinden om dit te behalen. Je kan hem onderaan deze pagina downloaden. Opgelet: deze mogelijkheid bestaat dus niet voor fuiven in de gemeentezaal Sint-Jan. Daar is het gebruik van herbruikbare bekers verplicht.

 • Wat met corona? Navraag leert dat water en zeep voldoende zijn om het virus te doden. Dit kan dus geen reden zijn om alsnog wegwerpbekers te gebruiken.
 • Neem zeker ook eens een kijkje op de overzichtspagina over duurzame evenementen op de website van OVAM (https://www.ovam.be/milieu-gezondheid/groen-event). Daar staan naast de puur wettelijke context ook nog tips en praktijkvoorbeelden over hoe je met herbruikbaar materiaal kan werken.

Wat zijn de kosten en baten van herbruikbaar cateringmateriaal?

Kosten:


Afhankelijk van het retoursysteem hou je best rekening met:

 • een afwaskost (gering, compenseert deels met lagere kost voor afval en opkuis)
 • een transportkost (indien je werkt met een externe afwaspartner)
 • een eenmalige of periodieke service fee (indien je werkt met een externe aanbieder van cateringmateriaal) of een eenmalige aankoopkost van materiaal (indien je zelf aankoopt)

Baten / voordelen:

 • daling van afval-, opkuis- en personeelskosten
 • geen aankoop wegwerpverpakkingen meer
 • betere klantenervaring –en binding door kwalitatievere materialen
 • een kleinere ecologische voetafdruk: studies tonen aan dat voldoende hergebruik steeds een positievere milieu-impact heeft

(Gebruikte bron: https://www.ovam.be)