Ravels opent weldra geboortebos

De geplande officiële opening van het geboortebos wordt uitgesteld vanwege de ongunstige weersomstandigheden. Door de overvloedige regenval van dit voorjaar is het veld waar de geboortebomen geplant moeten worden momenteel erg nat en drassig. De ontmoetingsdag gaat wel door op zaterdag 23 maart.

"In elke geplante boom schuilt de kracht van een nieuw begin. Samen bouwen we aan een groene erfenis voor de generaties die volgen, waar elke stam een verhaal vertelt en elk blad een herinnering koestert." aldus Walter Luyten, burgmeester. 

Eigen boom in de tuin

De inspiratie achter dit geboortebos komt voort uit de traditie om bij de geboorte van een kind een levensboom te planten. Het gemeentebestuur heeft besloten om deze traditie te eren door niet alleen één boom per geboortejaar te planten, maar ook door elk gezin met een kind geboren in 2021, 2022 of 2023 de mogelijkheid te bieden gratis een boom of struik te kiezen voor hun eigen tuin. De ouders van deze kindjes ontvingen hiervoor een persoonlijke uitnodiging en het verzoek om hun keuze van boom door te geven. 

De symboliek van de jonge boompjes, die meestal slechts zo dik zijn als een pink, reikt verder dan alleen de groei van het gezin. Ze dragen ook bij aan het behoud van onze natuurlijke omgeving. Zoals pasgeborenen tijd nodig hebben om uit te groeien tot sterke individuen, hebben de bomen ook tijd nodig om weerbestendige exemplaren te worden, klaar om de toekomst tegemoet te gaan.

Het Eykantpad bruist van gezelligheid

Op zaterdag 23 maart 2024 kunnen alle deelnemende gezinnen hun boompjes ophalen tussen 10.00 en 12.30 uur aan de gemeentelijke lokalen langs het Eykantpad 4 in Weelde. Deze dag zal tevens een gezellige ontmoetingsdag zijn, waar ouders met kinderen in die leeftijdscategorie de gelegenheid krijgen om kennis te maken met verschillende diensten die zich specifiek richten op baby’s en peuters. Ook als je geen boom of struik bestelde en je hebt een kindje geboren in 2021, 2022 of 2023 ben je welkom!

 

Activiteiten

Diverse activiteiten zullen plaatsvinden, waaronder het voorlezen van de mooiste sprookjes door een bibliotheekmedewerker en de opening van de Speelbabbel. Terwijl ouders genieten van een hapje en een drankje, kunnen de kinderen zich vermaken in het ballenbad of het springkasteel.

De feestelijke dag zal nog kleurrijker worden, want om het evenement extra vrolijk en amusant te maken, zal een getalenteerde clown de boel komen opleuken. Met zijn grappige capriolen, kleurrijke kleding en onnavolgbare goocheltrucs zal de clown zorgen voor een lach op het gezicht van zowel jong als oud.

 

Ingebruikname bord speeltuin

Tijdens dit event introduceren we ook graag een nieuw speeltuinbord op het Eykantpad. Het oorspronkelijk ontwerp van het bord werd ontwikkeld door de vereniging ISAAC-NF (https://www.isaac-nf.nl/) en wordt universeel gebruikt. Het ontwerp zal afgedrukt worden op een grote plaat en op ooghoogte van de kinderen worden geplaatst op het Eykantpad, een locatie die vaak bezocht wordt door talloze kinderen, waaronder die van de KSA, het speelplein, de buitenschoolse kinderopvang en de Speelbabbel.

Dit initiatief komt voort uit een verzoek tijdens het overleg van ouders van kinderen met specifieke zorgbehoeften. Het speeltuinbord heeft als primair doel ondersteuning te bieden aan kinderen die moeite hebben met communiceren. Deze ondersteuning is niet alleen bedoeld voor kinderen met specifieke zorgbehoeften, maar ook voor anderstalige nieuwkomers die deelnemen aan activiteiten zoals het speelplein of de buitenschoolse kinderopvang. Met een speeltuinbord kunnen alle kinderen en volwassenen die niet (goed) kunnen praten meedoen in de speeltuin! Meer informatie over ondersteunende communicatie is te vinden op https://www.isaac-nf.nl/ondersteunde-communicatie/.

Het nieuwe speeltuinbord markeert een belangrijke stap voorwaarts in onze inspanningen voor een inclusieve gemeenschap. Door dit bord toe te voegen aan het Eykantpad, creëren we een omgeving waarin communicatie wordt bevorderd en waar kinderen, ongeacht hun achtergrond of specifieke zorgbehoefte, zich welkom voelen." verklaart Walter Luyten.

Op 23 maart zal de Ravelse vzw Iedereen Mee, een organisatie die zich inzet voor de inclusie van mensen met een beperking of handicap in de samenleving, aanwezig zijn tijdens het evenement rond het geboortebos. Ze zullen ouders die aanwezig zijn meer informatie verstrekken over het speeltuinbord en hoe het te gebruiken.

 

Parking

Voor bezoekers die met de auto komen, is er ruime parkeergelegenheid bij De Brouwerij, te bereiken via de Polderstraat, met een wandeldoorgang tussen de parking en de lokalen van het Eykantpad.

Gepubliceerd op vrijdag 8 mrt 2024 om 08:00

Thema's