Eerste reeks Halt2Diabetes is een succes!

Woensdag 6 september ging de boostsessie door van de groepssessies ´gezonde voeding op verwijzing´ binnen het HALT2Diabetes-project.

“Ik ben blij om terug samen te komen” kwam een deelnemer enthousiast binnen.

HALT2diabetes? Via HALT2Diabetes worden 45-plussers met een verhoogd risico op diabetes type 2 opgespoord en begeleid naar een gezonde levensstijl. Vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes kunnen rechtstreeks instromen.

Diabetes is een chronische aandoening waarbij je bloedsuikergehalte te hoog is. 1 op de 10 volwassen in ons land heeft diabetes. In tegenstelling tot diabetes type 1, kan je diabetes type 2 voor een groot deel voorkomen via een gezonde levensstijl. Daarom zet gemeente Ravels samen met de Diabetes Liga de schouders onder het preventieproject HALT2Diabetes.

“Leuk dat de gemeente erachter staat.”, zei een deelnemer dankbaar.

In maart 2023 kwamen de twee groepen, in totaal 11 mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2, voor het eerst samen. In 5 sessies, onder begeleiding van diëtist Anke van den Brand, kregen ze informatie en tips over gezonde voeding en hoe ze hun leefgewoonten stap voor stap kunnen aanpassen.

Een deelnemer getuigt: “Veel mensen denken ´ik weet er al alles van´, maar toch heb ik heel veel tips gekregen. Zeker de moeite!”. “Een goede manier om gezond te eten en te leven.” zei een andere deelnemer.

Tijdens één van de sessies kwam Ruben Feyaerts wat meer uitleg geven over ´bewegen op verwijzing´. Naast gezonde voeding spelen namelijk ook andere leefstijlfactoren, zoals voldoende beweging en rookstop, een rol bij het voorkomen van diabetes type 2.

Om af te ronden kwamen de twee groepen afgelopen woensdag samen in De Brouwerij en in het CADO in Weelde voor een gezellige kookworkshop. Het was een blij weerzien, want “samen staan we sterk” klonk het. “Het is fijn om tips en ervaringen van anderen te horen. Iedereen doet het op zijn manier.”.

Vanaf 3 oktober 2023 vinden er opnieuw gratis groepssessies ´gezonde voeding op verwijzing´ plaats in het Sociaal Huis van Ravels. Er zal zowel een fysieke als digitale reeks van start gaan. Je kiest zelf dewelke je wil volgen.

Meer info over dit project? Wees welkom op de infosessie op donderdag 14 september om 19u30 in gemeentezaal Den Eel. In deze infosessie kom je meer te weten over hoe je deelneemt aan de groepssessies ´gezonde voeding op verwijzing´. Inschrijven voor de infosessie is niet nodig.

Nog vragen?

Katrin Stoffels, lokale coördinator – 014/46.24.02 – katrin.stoffels@ravels.be

Anke van den Brand, diëtist – 0495/79.16.53 – anke@recipeforhealth.be

www.ravels.be/diabetes