Maart: maand van het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

We hebben het allemaal druk. Er is dus altijd wel iets dat dringender is dan al het andere. Kanker vroeg opsporen is belangrijk.

“Ik doe het straks wel. Eerst nog even de stad in.”

“Ik doe het later wel. Het is even druk op het werk.”

“Geen tijd. Want de bus was te laat.”

BlaBlaBla. Geen excuses. Doe de stoelgangtest. Want tijdig opsporen is belangrijk.

Vroegtijdige opsporing biedt de beste bescherming tegen dikkedarmkanker.

Doe van je 50ste tot en met je 74ste elke twee jaar de stoelgangtest.

In oktober 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Het onderzoek moedigt mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar  aan om elke twee jaar gratis een stoelgangtest te doen. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of op poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker.

Dikkedarmkanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen poliepen worden opgespoord en verwijderd voordat er kankercellen worden gevormd. Daardoor is dikkedarmkanker één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

Tijdig opsporen is belangrijk.  

Doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

Heb je vragen?

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?

Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar https://dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be/

Gepubliceerd op donderdag 2 mrt 2023 om 08:30

Thema's