Code digitale sleutel (Token)

Indien u als burger gebruik wil maken van een elektronische dienstverlening (bv.: Tax-on-web, mypension.be, Student@work), kunt u zich identificeren met uw elektronische identiteitskaart (eID). Om dit te kunnen doen, moet u wel beschikken over een geschikte kaartlezer die aangesloten is op uw computer of laptop. Dit is de meest eenvoudige methode om u te kunnen aanmelden. 

Wie niet beschikt over een computer of laptop en kaartlezer, kan een code aanvragen bij de dienst elektronische identiteitskaarten om zijn of haar digitale sleutels (CSAM) te activeren. Met de digitale sleutels kan u zich online identificeren, ook via uw smartphone, tablet of wanneer u tijdelijk niet beschikt over uw elektronische identiteitskaart.

Er bestaan verschillende soorten digitale sleutels: een elektronische identiteitskaart, een token of een gebruikersnaam gecombineerd met een mobiele app of sms. Meer informatie hierover vindt u hier.

Kosten

10,00 euro

Procedure

Indien u beschikt over een elektronische identiteitskaart, uw pincode en een kaartlezer, kunt u zelf kostenloos uw digitale sleutels aanmaken via deze link.

Indien u niet beschikt over een elektronische identiteitskaart of een kaartlezer, kunt u, tegen betaling, een activatiecode aanvragen bij het loket elektronische identiteitskaarten. U meldt zich hiervoor persoonlijk aan met uw identiteitskaart of paspoort. Na controle van uw identiteit, ontvangt u van de loketmedewerker een activatiecode. Na de aanmaak van deze code, ontvangt u van CSAM een e-mail op het door u opgegeven e-mailadres met een link (Let op! De activatielink blijft maar twee weken geldig. Indien de procedure binnen de twee weken niet afgehandeld is, dient u een nieuwe aanvraag te doen.). Klik op deze link, vul uw activatiecode in en volg de stappen. U kunt nu uw beveiligingscode met token activeren.  Andere sleutels zoals de app en SMS kunt u enkel activeren wanneer u een Belgisch mobiel nummer heeft. 

Wanneer u later inlogt op de websites van de overheid via CSAM kiest u voor “Aanmelden met gebruikersnaam, wachtwoord en beveiligingscode” en dan voor nummer “3. Beveiligingscode token”. U kunt inloggen door combinatie van uw gebruikersnaam, paswoord en token.

 

Wat meebrengen

  • Uw elektronische identiteitskaart of verblijfskaart 
  • Uw persoonlijk e-mailadres