CADO Weelde: een warme thuis voor deelnemers en mantelzorgers

Op 16 maart 2025, tijdens de Dag van de Zorg, zetten we CADO Weelde in de schijnwerpers. CADO, wat staat voor Collectieve Autonome Dagopvang, biedt niet alleen een zinvolle dagbesteding voor senioren en jongere mensen met een zorgvraag, maar ondersteunt ook mantelzorgers.

Het centrum geeft hen de adempauze die zo broodnodig is om de zorg voor hun naaste vol te houden.

Om het belang van CADO vanuit het perspectief van mantelzorgers in beeld te brengen, ging Ann Jansen, één van de vaste medewerkers, in gesprek met An Verheyen. An is de echtgenote en mantelzorger van Jef en deelt haar ervaringen met CADO.

Een onverwachte ontdekking

“Na de diagnose of wanneer het thuis moeilijker begint te gaan, is het niet altijd eenvoudig om de juiste hulp te vinden,” vertelt An. “Via infoavonden over dementie, georganiseerd door de gemeente, kwam ik bij CADO terecht. Samen met Jef ging ik eens langs voor een kop koffie, en dat bleek een schot in de roos. Jef voelde zich meteen welkom en werd warm ontvangen door de andere deelnemers. We hadden eigenlijk een tweede kennismakingsbezoek gepland, maar omdat hij zich zo goed voelde, durfde ik hem de volgende keer alleen laten. Vanaf dat moment is hij blijven komen.”

Een huiselijke en warme omgeving

Het team van CADO wil elke deelnemer een gevoel van thuis geven, en dat gevoel had An meteen. “Jef was thuis eerder passief geworden, hij had de interesse verloren in zijn hobby’s en deed bijna niets meer. Bij CADO vond hij opnieuw plezier in kaartspelen en sjoelen, activiteiten die hij vroeger graag deed maar thuis niet meer oppakte. Daarnaast bracht het sociale contact hem veel goeds. Onze vriendenkring werd kleiner, maar bij CADO kwam hij weer onder de mensen.”

An ervaarde de sfeer als bijzonder warm: “Bij onze eerste binnenkomst hadden we na vijf minuten al het gevoel dat we erbij hoorden, alsof we in een hechte familie terechtkwamen.”

Een broodnodige adempauze voor mantelzorgers

Niemand kan 24 uur op 24 uur en 7 dagen op 7 zorgen, zeggen we in CADO vaak tegen mantelzorgers en hoewel An het daar mee eens is, was het toch niet eenvoudig om de stap te zetten. “Wij zijn van een generatie die elkaar heeft beloofd om altijd voor elkaar te zorgen,” zegt An. “Dat brengt een schuldgevoel met zich mee en de angst dat je je partner in de steek laat. Maar achteraf gezien had ik deze beslissing veel eerder moeten nemen. Toen ik eenmaal de stap zette, voelde ik me meteen gesteund door het CADO-team. Niet alleen Jef was hier op zijn plek, maar ook ik kon hier terecht met mijn zorgen en vragen.”

En bood CADO haar de broodnodige rust? An beaamt dit volmondig: “De dagen dat Jef in CADO was, voelden voor mij als echte vrije dagen. Ik kon er even tussenuit, een koffie gaan drinken of iets gaan eten. Dat gaf me de kans om op te laden en de zorg thuis met hernieuwde energie verder te zetten.”

Een waardevolle ervaring

Terugkijkend is An dankbaar dat ze CADO heeft ontdekt. “Ik wist niet dat het er was en had niet verwacht dat het voor zoveel verschillende mensen toegankelijk was. CADO is er niet alleen voor mensen met dementie, maar voor iedereen met een zorgvraag: of het nu gaat om een aandoening of gewoon de behoefte aan een fijne dagbesteding en een goed gesprek. Iedereen wordt hier met open armen ontvangen.”

Haar advies aan andere mantelzorgers? “Wacht niet te lang. De drempel lijkt hoog, maar ik kan alleen maar zeggen: zet die stap.”

Meer weten over CADO Weelde?

Ben je benieuwd naar wat CADO voor jou of je naaste kan betekenen? Neem contact op met Tanya, coördinator van CADO, via 014 53 53 44 of coord.cadoravels@iok.be. Of spring gerust eens binnen tijdens onze openingsuren: van maandag tot en met vrijdag, van 9.00 tot 16.30 uur.

Gepubliceerd op dinsdag 4 mrt 2025 om 10:59

Thema's