Bike2School

Bike2School stimuleert lagere schoolkinderen om met de fiets naar school te gaan!

Bike2School wil 40% meer duurzame schoolverplaatsingen in 14 Kempense gemeenten realiseren, met een jaarlijkse CO2-reductie van 972 ton. 83 lagere scholen nemen deel vanaf schooljaar 2021-2022.

Fietsbeleid staat hoog op de agenda bij verschillende lokale besturen. Bike2School vormt dan ook een perfecte aanvulling op lokale projecten rond verkeersveilige schoolomgevingen en schoolroutes. Meer dan 80 scholen in 14 Kempense gemeenten motiveren hun leerlingen en hun ouders om zoveel als mogelijk de auto aan de kant te laten staan. Dit jaar nemen alle scholen het tegen elkaar op in een heuse jaarwedstrijd. De best presterende klassen worden beloond met een superleuke prijs, zoals een klasbezoek aan de Lilse Bergen, Hidrodoe, Raf&Otje, het Klimkaffee of Superjump.

Naast de prijzen op klasniveau sparen kinderen zelf ook digitale munten of bucks door hun deelname. Met de verzamelde bucks kunnen de leerlingen bij (boven)lokale handelaars een beloning kopen.

Hoe werkt Bike2School in Ravels? 
In Ravels verdient men 1 buck (10 cent) per registratie, dus elke dag kan men 1 buck verdienen.
Tijdens de 3 actieweken kan men dubbele punten (2 bucks per registratie) verdienen:

  • Week van de mobiliteit: 18 t.e.m. 22 september 2023
  • Sinterklaascampagne: 4 t.e.m. 8 december 2023
  • Lentekriebelweek: 19 t.e.m. 23 februari 2024.

Deelnemende handelaars in de gemeente:

Handelaar:Adres:
't MoontjeDorp 57, Poppel
Fietsen LuyckxOverlaar 7, Poppel
Frituur Zuiders Eethuis Chef BrunoWeeldestraat 101, Weelde
't PrinskePrinsenlaan 59, Weelde

Gemeentelijk aanbod:

Plaats/dienstAdres:
Gemeenschapscentrum De WouwerKloosterstraat 4, Ravels
Gemeentelijk zwembad WeeldeStraatakkers 5, Weelde
Gemeentelijke cadeaucheque (verkrijgbaar op het gemeentehuis)Gemeentelaan 60, Weelde

Handelaars gezocht! 

Heb je een winkel, een horecazaak of een andere voorziening voor kinderen? Dan kan je je bij de dienst lokale economie inschrijven om bucks te aanvaarden. Zo stimuleert je zaak mee deze actie en promoot je het gebruik van de fiets of duurzame verplaatsingen.

Concreet denken we aan ijsjeszaken, bakkers, kermiskramen, fietsen- en speelgoedwinkels. Maar waarom zou je ook niet kunnen deelnemen als schoenwinkel of als broodjeszaak? Wil je meer weten? Stuur dan een mailtje aan lokale.economie@ravels.be en schrijf je in!

IOK co├Ârdineert het project. De gemeenten Arendonk, Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Meerhout, Ravels, Vosselaar en Westerlo nemen deel. Voor dit project ontvangen de projectpartners 300.000 euro subsidies van EFRO GTI Kempen, 70.000 euro via de provincie en 10.000 euro via de provinciale 10op10 subsidies.

Het project kadert binnen het engagement van de 29 Kempense gemeenten om hun CO2-uitstoot te verminderen met 40% tegen 2030. Meer informatie vind je op www.kempen2030.be.