Bermbeheerplan

Word jij ook vrolijk van een berm vol bloemen en vlinders? Wegbermen zijn het koesteren waard! In wegbermen groeien heel wat mooie bloemen die kleur én nectar geven. Daar zijn ook bijen en vlinders verzot op. Bloeiende bermen vormen prachtige natuurverbindingen en dragen bij aan een beter klimaat.

Ook wij zetten in op natuurvriendelijk beheer van het gemeentelijk groen. In samenwerking met Provincie Antwerpen maakten we een beheerplan voor onze gemeentelijke wegbermen op. Daarin is veel aandacht voor biodiversiteit, met betere kansen voor planten en dieren. Elke berm wordt twee keer per jaar gemaaid. Niet alle wegbermen worden gelijktijdig gemaaid.

Het Bermbesluit bepaalt dat bermen mogen gemaaid worden vanaf 15 juni en eventueel een tweede keer vanaf 15 september. Om het bermbeheerplan te kunnen toepassen, kregen we van ANB (Agentschap Natuur en Bos) de toestemming om te mogen afwijken van deze maaidata. Een aantal van de bermen zijn immers gebaat bij een maaibeurt vroeger dan 15 juni om de bodem te verarmen en zo de biodiversiteit te verhogen.

Bermen met vooral grassen en brandnetels krijgen in het late voorjaar een maaibeurt. Bermen met veel bloemen, komen in de zomer aan de beurt. Zo kunnen de bloemen eerst zaad vormen en kunnen bijen en vlinders profiteren van de vele nectar. In het najaar worden alle bermen een tweede keer gemaaid om kortgeschoren de winter in te gaan. Zo krijgen bloemzaadjes meer licht in het vroege voorjaar om te kiemen. Het maaisel van de bermen wordt steeds afgevoerd. Maaisel is groene meststof. Door het te verwijderen, verarmt de grond en groeien er op termijn meer wilde bloemen en minder grassen, netels of bramen. Het volume groenmaaisel zal verminderen, waardoor ook de onderhoudskosten voor de gemeente zakken.

Bekijk hier het bermbeheerplan