Asbest

Asbest verplicht verpakken bij afvoer naar het recyclagepark

Asbest dat wordt aangeleverd op het recyclagepark, moet verpakt worden in transparante, plastic folie. Grote stukken asbestafval, zoals golfplaten, verpak je in doorzichtige plastic bouwfolie. Gebruik folie van minstens 100 micron (0,1 millimeter dik). Deze folie vind je ondermeer in doe-het-zelf winkels. Sluit goed af met een stevige plakband.

Kleinere stukken asbestafval zoals leien, kan je in doorzichtige plastic folie, maar ook in stevige, transparante plastic zakken verpakken. Verpak ze 2 keer in plastic zakken en sluit goed af met een stevige plakband. De plastic folie of plastic zakken moet(en) altijd transparant zijn. Zorg ervoor dat het verpakte asbest vlot hanteerbaar blijft. Dus maximaal 2 golfplaten per pak.

Wat kost het?

Via het recyclagepark kan je jaarlijks/per gezin 200 kg asbest gratis afvoeren. Op recyclageparken zonder weegbrug kan je het equivalent van 10 golfplaten gratis aanleveren.

Boven de 200 kg (of 10 golfplaten), betaal je 0,20 euro per kilo voor het aanleveren van asbest.

AAN HUIS LATEN OPHALEN

Je kan hechtgebonden asbest ook aan huis laten ophalen, ideaal voor grotere hoeveelheden. De ophaling aan huis is niet gratis, maar wel aan sterk gereduceerde tarieven door de tijdelijke ondersteuning van Vlaanderen. Tot 80% goedkoper.

Concreet leveren we plaatzakken en persoonlijke beschermingsmiddelen. In 1 plaatzak passen ca. 12 golfplaten. Je vult de plaatzakken of kuubzakken (voor leien) zelf met jouw asbestgolfplaten en/of asbestcementleien. Nadien wordt de plaatzak(ken) of kuubzak(ken) opgehaald. Een plaatzak kost 30 euro (20 euro vanaf de 2de plaatzak). Kijk voor alle info op www.iok.be/asbest.

Het is sinds 1 januari niet meer mogelijk om containers voor asbest te bestellen. De subsidies zijn hiervoor uitgeput. Mogelijks starten we in de toekomst een nieuw project op voor de ophaling van asbest in containers tegen aangepaste voorwaarden. 

Ter info: 

Houd er rekening mee dat er door de vele aanvragen een wachttijd van 2 à 3 maanden is voor de levering van de materialen.

Om de Vlaming goed en op een voor iedereen verstaanbare manier te informeren over asbest, werd een aparte informatieve website opgericht m.n. www.asbestinfo.be.