Algemene info

De Russische inval in Oekraïne heeft ondertussen ruim een half miljoen mensen op de vlucht gejaagd. Ook ons land zal Oekraïners die op de vlucht zijn voor het oorlogsgeweld opvangen. 

Vluchtelingen die vanuit Oekraïne in België aankomen, moeten zich eerst aanmelden bij de federale overheidsdienst in Brussel. Deze dienst werkt momenteel verschillende pistes uit voor de opvang van deze vluchtelingen.

Eén van deze pistes is opvang in gemeentelijke locaties, zoals gebouwen van het lokaal bestuur, woonzorgcentra,... Wij onderzoeken momenteel welke mogelijkheden er op dit vlak in Ravels zijn.

Een andere piste is opvang bij gastgezinnen. En hier kan jij ook helpen.

Wil jij je registreren als gastgezin? 

Heb jij een #plekvrij in jouw huis, appartement, studio, caravan of zelfs je kot? Meld je dan aan

Wat gebeurt er na je registratie? 

We nemen je gegevens op in ons systeem. Als er opvangnood is, zal een medewerker van het lokaal bestuur contact met je opnemen om kennis te maken en te peilen naar je motivatie. Na deze screening geven wij je adres door aan de overheid.

Hoe lang moet je onderdak bieden?

Op dit moment weten we nog niet hoe lang deze mensen onderdak nodig hebben. Houd hier dus rekening mee. 

Krijg je een vergoeding? 

Je ontvangt (voorlopig) geen vergoeding voor de opvang die je aanbiedt. Vanuit de overheid werden nog geen regels opgesteld voor bijvoorbeeld kost en inwoon. 

Vang je familie of vrienden uit Oekraïne op? 

Er zijn ook vluchtelingen die in België aankomen en logeren bij vrienden of familie. Is dit bij jou het geval en heb je vragen over de te volgen procedure? Maak een afspraak bij onze medewerkers van Burgerzaken. Met hen kan je de verschillende mogelijkheden bespreken.

Wil je niet als gastgezin optreden, maar wil je wel steunen? 

Financieel steunen

Je kan financieel steunen door een bedrag over te schrijven naar rekeningnummer BE19 0000 0000 1212. Dat kan ook digitaal via de website 12-12.

Doe online een gift

1212 gebruikt het ingezamelde geld voor directe humanitaire hulp aan de getroffen mensen in de regio. Het Consortium 12-12 verenigt zeven humanitaire organisaties in België voor noodhulpsituaties.

Materiaal

Er kwam al veel reactie op eerdere oproepen van hulporganisaties. Op dit moment is er geen extra materiële steun nodig.

 

Meer info?

De Federale overheid heeft een informatiewebsite gelanceerd: www.info-ukraine.be
De komende dagen en weken zal de inhoud op deze website verder worden aangevuld.

Oekraïners op de vlucht vinden er informatie over de rechten die ze hebben wanneer zij in ons land aankomen, welke stappen ze moeten ondernemen, …

Callcenter

Je kan voor meer info of vragen ook terecht op het algemeen informatienummer, elke dag te bereiken via het nummer 024 88 88 88 van 9u tot 17u.