Token

Indien u als burger gebruik wil maken van een elektronische dienstverlening, kunt u zich identificeren met uw elektronische identiteitskaart (eID). Om dit te kunnen doen, moet u wel beschikken over een geschikte kaartlezer die aangesloten is op uw computer of laptop. Dit is de meest eenvoudige methode om u te kunnen aanmelden. 

Wie niet beschikt over een computer of laptop en kaartlezer, kan een 'token' aanvragen bij de federale overheid. Een token bestaat uit een aantal beveiligingscodes die u per e-mail ontvangt. Samen met een gebruikersnaam en een paswoord vormt zij de toegang tot een aantal websites van de overheid met elektronische dienstverlening (bv.: Tax-on-web, mypension.be, Student@work).

Voorwaarden

Wij kunnen enkel een token voor u aanvragen als u een inwoner bent van de gemeente Ravels. Indien u geen inwoner van Ravels bent, kunt u contact opnemen met het federaal registratiekantoor van Fedict. 

Kosten

5,00 euro

Uitzonderingen

  • Als u als Belg in het buitenland verblijft, en u hebt geen officieel adres meer in België, dan kunt u zich enkel nog registreren en aanmelden met uw elektronische identiteitskaart (eID).
  • Niet-Belgen die vanuit het buitenland toegang moeten krijgen tot Belgische applicaties, kunnen een vreemdelingentoken aanvragen. Neem hiervoor contact op met de Servicedesk van Fedict.

Aanpak

U meldt zich persoonlijk aan bij de dienst Burgerzaken om de token aanvragen. Enkele dagen na de aanvraag ontvangt u van Fedict een e-mail met een activatielink. Deze e-mail dient u te bewaren tot na de activatie. Het gemeentebestuur zal per post een activatiecode ontvangen en u verwittigen wanneer u deze kunt komen afvhalen. 

Samen met de activatielink die u per e-mail ontvangen heeft van Fedict en de activatiecode, die u heeft opgehaald in het gemeentehuis, kunt u een gebruikersnaam en paswoord aanmaken. Ter bevestiging ontvangt u een e-mail met een aantal beveiligingscodes die samen uw 'token' uitmaken.

Let op! De activatielink blijft maar twee weken geldig. Indien de procedure binnen de twee weken niet afgehandeld is, dient u een nieuwe aanvraag te doen.

Meenemen

Uw identiteitskaart