Belgisch paspoort

Een Belgisch paspoort is een document om uw identiteit te bewijzen in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) of Kids-ID niet volstaat. Met een paspoort kunt u naar alle landen ter wereld reizen, desnoods aangevuld met de vereiste visa.

Het Belgisch paspoort bevat ook biometrische gegevens: naast de gegevens over uw identiteit en nationaliteit, uw handtekening en uw foto bevat het ook uw vingerafdrukken.

Het paspoort is:

  • 7 jaar geldig voor volwassenen
  • 5 jaar voor minderjarigen.

U doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen.

Vooraleer u vertrekt, gaat u het best na welke reisdocumenten u nodig hebt voor uw bestemming. Lees ook zeker eens de reisadviezen op de website van de FOD Buitenlandse zaken. U kunt ook altijd inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Voorwaarden

De pasfoto die u meebrengt moet voldoen aan de normen opgelegd door de International Civil Aviation Organization (I.C.A.O). Het is belangrijk dat uw gezicht goed zichtbaar is. U moet recht in de lens kijken met een neutrale gezichtsuitdrukking (mond gesloten, geen glimlach).

Als uw pasfoto niet voldoet aan de voorwaarden, kunt u geen paspoort aanvragen!

Kosten

Een paspoort kost 70,00 euro (spoedprocedure 252,50 euro)

Een paspoort voor minderjarigen kost 37,00 euro (spoedprocedure 212,00 euro)

Aanvraag

U vraagt het paspoort persoonlijk aan bij de dienst Burgerzaken. Ook kinderen dienen aanwezig te zijn voor de aanvraag van een paspoort, vergezeld door één van de ouders. 

Vraag uw paspoort zeker op tijd aan. Hou rekening met een leveringstermijn van ongeveer 10 dagen. In drukke periodes kan de wachttijd oplopen.

Er bestaat wel een spoedprocedure: als de gemeente de aanvraag voor 15 uur kan verwerken, kan het paspoort zelfs de werkdag na de aanvraag bij de gemeente worden afgeleverd. Die spoedprocedure is wel duurder.

Meenemen

Voor de aanvraag hebt u volgende documenten nodig:

  • uw identiteitskaart (Kids-ID voor minderjarige kinderen die er één bezitten)
  • 1 recente kleurenpasfoto die voldoet aan de I.C.A.O.- voorwaarden
  • uw oud paspoort (als u er een heeft) of een attest van verlies/diefstal van het paspoort (te verkrijgen bij de politie)
  • het te betalen bedrag (bij voorkeur te betalen met bancontact)