Ravels genomineerd voor de titel "Fietsgemeente 2020"

Met de verkiezing van Fietsgemeente/Fietsstad 2020 willen de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en de Fietsersbond gemeentebesturen belonen die fietsers centraal zetten in hun beleid. 

In een eerste ronde riepen we de inwoners op om hun mening te geven over de fietsvoorzieningen in onze gemeente. In totaal brachten 134 personen een stem uit voor Ravels door een online vragenlijst te beantwoorden. Per categorie werden de hoogst scorende lokaliteiten genomineerd voor de tweede ronde. In de categorie kleine gemeenten (minder dan 20.000 inwoners) nemen we het op tegen Boechout en Zutendaal. Bij de grote gemeenten en steden (meer dan 50.000 inwoners) zijn Genk, Kortrijk en Mechelen genomineerd en bij de middelgrote gemeenten Deinze, Koksijde en Lommel.

In de volgende ronde zal elk van deze gemeenten doorgelicht worden door een studiebureau. Experts maken een diepgaande analyse van de fietsinfrastructuur en het fietsbeleid in de betrokken steden en gemeenten. De resultaten worden nadien beoordeeld door een vakjury, die per categorie beslist welke winnaars op 26 mei uit de bus komen. De laureaten krijgen van de Vlaamse overheid een subsidie van 50.000 euro die ze kunnen investeren in fietsvoorzieningen.

“Wij zijn alleszins fier dat we bij de drie finalisten zijn’, zegt schepen Patrick Van den Borne “de investeringen die we de afgelopen jaren hebben gedaan, werpen zijn vruchten af. Kijk bijv. maar naar de aanleg van de verschillende vrijliggende fietspaden langs bijv. de Steenweg Baarle, de Arendonksesteenweg, de Tilburgseweg en de Turnhoutseweg. Het zijn allemaal realisaties van de laatste 4 jaar. Daarnaast zijn we druk bezig met het opwaarderen van het recreatief fietsroutenetwerk. Hierbij denken we bijv. aan het fietspad tussen de Leemputten en het militair domein, het fietspad in natuurlijke materialen in de gewestbossen van Ravels en aan de Schrieken”

“Het is een beloning voor het vele werk, maar ook een stimulans om het nog beter te doen want na deze nominatie stoppen we er niet mee” vervolgt burgemeester Walter Luyten. “Er staan nog verschillende projecten op stapel zoals de aanleg van een fietspad langs het Moleneinde-Vooreel, het Geeneinde,… We willen ons blijven inzetten voor aangenaam en vooral veilig fietsen in de gemeente”.

Publicatiedatum: 07/02/2020