Activatie 1722 - noodweer storm Ciara

Het KMI heeft voor de periode vanaf aanstaande zondagmiddag tot maandagmorgen in heel België code geel afgekondigd omdat de storm Ciara dan over ons land trekt. Er kunnen rukwinden tot 120 kilometer per uur voorkomen.
Ook maandag blijft het onstuimig, maar is de wind minder extreem. Vermits dit stormweer zich pas zondag ontwikkelt, is deze waarschuwing momenteel nog een code geel. Indien deze prognose zaterdag bevestigd wordt, wordt er opgeschaald naar code oranje.

Tips?

  • Controleer ruim op voorhand of alle dakpannen en dakgoten nog stevig vastzitten.

  • Berg het losse tuinmeubilair (bloempotten, bankjes, parasols,…) veilig op.

  • Heb je niets gepland? Ga dan niet naar buiten en blijf veilig binnen. Probeer al je boodschappen al op voorhand in huis te halen.

  • Is de storm gaan liggen? Blijf dan voor alle zekerheid nog even binnen. Hou het weerbericht en nieuws in de gaten om up-to-date te blijven over het stormweer.

  • Heb je schade? Neem dan voldoende foto’s die je later aan je verzekering kan voorleggen. Is de schade beperkt? Bel dan niet meteen de hulpdiensten. Zij zullen het ongetwijfeld al druk genoeg hebben. 

Bel tijdens het noodweer 1722 als je de brandweer nodig hebt bij wateroverlast en/of stormschade. Bel enkel  112 als jij of iemand in je omgeving zich in een (potentieel) levensbedreigende situatie bevindt.  Als je toch belt naar het noodnummer 112 voor een niet-dringende brandweerinterventie, zal de operator je niet verder helpen maar vragen om naar het nummer 1722 te bellen.

 

Klik hier om meteen op het e-loket van de brandweerzone Taxandria te komen waar je terecht kan om een brandweerinterventie voor wateroverlast en/of stormschade aan te vragen.

 

Als je 1722 belt, vragen we je om geduld te oefenen. Haak niet in want daardoor kom je opnieuw achteraan de wachtrij terecht. Tijdens noodweer loopt het aantal telefoontjes zeer snel hoog. De brandweer doet al het mogelijk om je zo snel mogelijk te helpen maar kan niet altijd overal tegelijk zijn. Dus als je al gebeld hebt naar 1722, bel dan niet terug om te vragen wanneer de brandweer komt.  Gezien het grote aantal oproepen, is het uitzonderlijk mogelijk dat je oproep wordt onderbroken terwijl je wacht. Indien dit het geval is, probeer dan wat later opnieuw. 

 

Na het noodweer zal het nummer 1722 automatisch gedeactiveerd worden

 
1722
Publicatiedatum: 07/02/2020