Word jij net als Wim een energiemeester?

Heb jij zin om gezinnen te ondersteunen om slimmer om te gaan met energie? Wil jij gezinnen helpen om een halt toe te roepen aan hun stijgende energiefactuur? Word dan vrijwillig energiemeester in je gemeente!

Veel inwoners van Ravels willen energie besparen maar weten niet goed hoe ze hieraan moeten beginnen. Als energiemeester word je het aanspreekpunt van deze gezinnen.

Hoe je je rol als energiemeester invult, bepaal je voor een groot deel zelf, maar je kan hoe dan ook op veel ondersteuning rekenen:

je krijgt een basisopleiding tot energiemeester, voorkennis is dus niet vereist.
je kan met al je vragen steeds terecht bij experten van Kamp C, het Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen.
je krijgt de nodige hulpmaterialen en technische snufjes ter beschikking.
je bouwt mee aan een Vlaams netwerk van huishoudelijke energie-adviseurs.

Uiteraard kies je zelf hoeveel gezinnen je wil begeleiden.

Er z?n momenteel 45 energiemeesters actief in de Kempen. Wim uit Ravels is er daar een van. W? vroegen hem waarom h? energiemeester geworden is.

‘Techniek en bouw hebben altijd al mijn interesse gehad. Ik  zag ergens een artikel over energiemeesters en in die taak herkende ik me volledig. De opleiding vond ik erg nuttig. Wie interesse heeft en minder technisch opgeleid is, zal zeker de nodige info en inzichten verwerven tijdens de opleiding, die zeer actueel en direct bruikbaar is. Daarbij komt dat de opleiding duidelijk is en niet zo lang duurt.’

Wim geeft aan dat bewoners zo vertrouwd zijn met hun leefwijze en vaak denken dat ze energiebewust bezig zijn, terwijl je soms zaken aantreft die enorm energieverslindend zijn. Dat ook het milieu erbij gebaat is, is zeker ook een extra stimulerende factor.

Wim bezocht tot op heden 3 gezinnen, maar wil zeker nog meerdere gezinnen begeleiden. ‘Het is een fantastische ervaring als je gevraagd wordt door mensen die je dan ook nog direct bruikbare tips kan geven, die vaak zonder grote inspanningen te leveren direct voor besparingen op de energierekening zorgen. Wie een beetje vrije tijd heeft, een beetje begaan is met het milieu en ook nog eens mensen wil helpen, zal zeker een boeiende  en nuttige vrijetijdsbesteding vinden door energiemeester te worden. Bovendien zijn er af en toe zeer boeiende activiteiten of bedrijfsbezoeken die ingericht worden voor de energiemeesters.’

Publicatiedatum: 18/06/2019