Bestrijding processierupsen

De eikenprocessievlinder is een mooie onschuldige grijze nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken.
Vooral bij droog en winderig weer is extra voorzichtigheid nodig en kan je best de huid beschermen tegen de brandharen. Vanaf juli gaan de rupsen in hun popstadium om in augustus als nachtvlinder verder te gaan. De brandharen blijven echter nog wel aanwezig in lege nesten, dus kunnen deze nog ongemak geven tot eind september.

Wat te doen als je in contact komt met de (rups)haren?

- niet krabben of wrijven
- huid en ogen goed wassen of spoelen met water.

Hoe processierupsen op openbaar domein melden?

De gemeente behandelt alleen nesten op openbaar domein. De voorrang wordt gegeven aan locaties binnen de bebouwde kom, rond woningen en bedrijven of andere publieke plaatsen zoals bepaalde fiets- en wandelwegen, speeltuinen, begraafplaatsen, scholen...
Geef de locatie op openbaar domein door via de meldingskaart , via technische.dienst@ravels.be of bel naar 014 40 19 46 tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.

Op privédomein is de burger zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Een lijst van mogelijke bestrijders vind je in de rechterkolom. 

Publicatiedatum: 11/06/2019