Nieuwbouwproject - uitbreiding WZC Home O.L.Vrouw van de Kempen

Uitbreiding woonzorgcentrum en assistentiewoningen

Het huidig aanbod zal worden uitgebreid met een nieuwbouw bestaande uit 24 assistentiewoningen, 36  woongelegenheden in het woonzorgcentrum, een zaal met bijhorend lokaal ten behoeve van de gemeente, een cafetaria en restaurant, een keuken, technisch- logistieke ruimtes en een parkeergarage.

Van de 24 nieuwe assistentiewoningen worden er 15 gebouwd met twee slaapkamers (65m²) en 9 met één slaapkamer (55m²). Alle assistentiewoningen hebben een balkon met zicht op de Grote Baan of de O.L. Vrouwstraat. Verder wordt voldoende ruimte voorzien om mekaar te kunnen ontmoeten.

De nieuwe kamers van het woonzorgcentrum hebben een netto oppervlakte van 28m² . Iedere individuele kamer heeft een eigen sanitaire cel met douche. Verder zijn de kamers voldoende ruim om naast het slaapgedeelte een woonhoekje te creëren. Twaalf kamers vormen een leefeenheid. Op elke leefeenheid wordt één tweepersoonskamer voorzien. Naast de individuele kamers plannen we per leefeenheid een aantal gemeenschappelijke ruimtes zoals een eet- en leefruimte met buitenterras en kitchenette alsook een gemeenschappelijke badkamer en voldoende ruimtes voor het zorgpersoneel.

Ook de bestaande assistentiewoningen en het huidige woonzorgcentrum blijven de komende jaren in gebruik. Dit brengt ons totaal aanbod na realisatie van de nieuwbouw op een totaal van 53 assistentiewoningen en 125 woongelegenheden woonzorgcentrum (waarvan 5 woongelegenheden kortverblijf en 5 woongelegenheden oriënterend kortverblijf).

Hoe ziet ons toekomstig huis eruit?

We vinden het heel belangrijk om te streven naar een open huis. Een huis dat niet alleen licht en ruimte biedt voor onze bewoners, hun familie en medewerkers maar ook openstaat voor alle inwoners van Ravels en omstreken. Vanuit die optiek hebben we gekozen voor een samenwerking met het Gemeentebestuur van Ravels, een samenwerking die wij trouwens als zeer positief ervaren. Zowel het restaurant als de cafetaria zullen de interactie met de inwoners van de gemeente stimuleren. Verder loopt door het gelijkvloers van het nieuwe gedeelte een dorpsstraat waar mensen mekaar kunnen ontmoeten.

Naast een open huis met het nodige licht en de nodige ruimte willen wij ook een huis uitbouwen dat betaalbaar blijft voor iedere inwoner van de gemeente. We streven er dan ook naar om toekomstige prijsstijgingen tot een minimum te beperken. Vanuit het gedachtengoed van de Gasthuiszusters van Turnhout - de oprichtsters van ons huis – willen we tenslotte goede, warme, aangepaste maar ook betaalbare zorg aanbieden.  

Timing

De bouwaanvraag werd ingediend en is momenteel in behandeling. In 2019 zal de bouw administratief worden voorbereid, een aannemer worden aangesteld en het terrein bouwrijp worden gemaakt. Het is de bedoeling om begin 2020 van start te gaan met het bouwen. Het bouwproces zal ongeveer drie jaren in beslag nemen wat betekent dat we het nieuwe gebouw begin 2023 in gebruik kunnen nemen.

Reportage RTV:

 

Publicatiedatum: 26/02/2019