Update 14/08: Blauwalgen in Ravels

Update 14/08: Toch blauwalgen teruggevonden op het kanaal Dessel-Schoten tussen Dessel en Rijkevorsel. De Vlaamse Waterweg nv heeft waarnemend gouverneur Bram Abrams op de hoogte gebracht van een bijkomende vastgestelde blauwalgenbloei op het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. De analyse van de stalen door de VMM bevestigen de aanwezigheid van blauwalgen op het kanaal Bocholt-Herentals op het traject Bocholt – Mol (sluis 6, hmp 374) en op het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten tussen Dessel (hmp 0) en Rijkevorsel (sluis 1, hmp 384).De analyse van de stalen op het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten bevestigen de aanwezigheid van blauwalgen op het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten tussen Brecht (sluis 2, hmp 527) en Schoten (sluis 10, hmp 628).

Als gevolg hiervan vaardigt de waarnemend gouverneur een nieuw politiebesluit uit, dat het politiebesluit van 12 augustus 2019 vervangt. Het nieuwe besluit is bijgevolg van toepassing op:

  •   het kanaal Bocholt-Herentals: traject Bocholt – Mol (sluis 6, hmp 374), (grondgebied provincie Antwerpen)
  •   het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten tussen:
    •   Dessel (hmp 0) en Rijkevorsel (sluis 1, hmp 384)
    •   Brecht (sluis 2, hmp 527) en Schoten (sluis 10, hmp 628)
  •  het kanaal naar Beverlo: traject vanaf de aansluiting met het kanaal Bocholt-Herentals in Lommel tot de ophaalbrug NV Nyrstar in Balen (grondgebied provincie Antwerpen)

 

Huidig besluit houdt een verbod in op enerzijds het capteren van water voor het besproeien van landbouwgewassen en als drinkwater voor vee en anderzijds voor zachte recreatie en dit binnen een straal van 100m rond de drijflaag.

In de rechterkolom kan u het politiebesluit d.d. 13 augustus 2019 terugvinden, alsook een geactualiseerde Q&A. Het besluit is onmiddellijk van kracht, en dit tot tegenbericht.

 

Publicatiedatum: 14/08/2019