Covid safe Ticket: hoe werkt dit?

Het Covid Safe Ticket is enkel geldig in België en is specifiek bedoeld om toegang te krijgen tot evenementen zonder dat je een mondmasker moet dragen en 1,5 meter afstand moet houden.

Vanaf 1 september kan je naar evenementen met minder dan 200 toeschouwers binnen en minder dan 400 toeschouwers buiten zonder mondmasker en afstandsregels

Evenementen met meer dan 200 toeschouwers binnen en met meer dan 400 toeschouwers buiten kunnen gebruik maken van een Covid Safe Ticket. Dit moet je kunnen voorleggen om toegelaten te worden. Enkel in dat geval vervallen de verplichtingen inzake mondmasker en sociale afstand.

Vanaf 1 oktober worden die bezoekersaantallen opgetrokken tot meer dan 500 toeschouwers binnen en meer dan 750 toeschouwers buiten.

Wat is het Co­vid Safe Tic­ket?

Anders dan het Europese coronacertificaat, dat reizen binnen de EU regelt, is het Covid Safe Ticket specifiek bedoeld om toegang te krijgen tot evenementen zonder dat je een mondmasker moet dragen en 1,5 meter afstand moet houden. Het CST is alleen geldig in België. 

Waar kan ik het Covid Safe Ticket verkrijgen?

 • Het CST/certificaat is digitaal opvraagbaar via de CovidSafeBE-app (mobiele app) en op websites zoals Mijn Burgerprofielmijngezondheid.be of MyHealthViewer. Om certificaten digitaal op te vragen heb je ofwel jouw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld itsme).
 • Het CST/certificaat voor vaccinatie kun je op vraag per post toegestuurd krijgen. Je moet dan wel rekening houden met een wachttijd tussen bestelling en ontvangst van 1 week. Je contacteert hiervoor de Helpdesk van de regio waar je gevaccineerd werd:
  • Vlaanderen: 078 78 78 50 (9 tot 19u op weekdagen) (internationale oproepen: +32 78 78 78 50). Alle types certificaten kunnen door de Helpdesk ook verstuurd worden naar jouw eBox, deze moet dan wel geactiveerd zijn.

Wie komt in aan­mer­king voor een Co­vid Safe Tic­ket?

Iedereen ouder dan 12 jaar (geboortejaar 2009) kan een Covid Safe Ticket aanvragen. Kinderen jonger dan 12 mogen zonder bijkomende controle het evenement betreden.

Het Covid Safe Ticket is geldig in de volgende gevallen:

 • je bent in het bezit van een vaccinatiecertificaat (volledig ingeënt + twee weken, dit geldt voor alle type vaccins)
 • of beschikt over een herstelcertificaat waarvan de geldigheid start 11 dagen na de datum van de eerste positieve PCR testafname en eindigt 180 dagen na de datum van die eerste positieve test
 • of indien een PCR-test een negatief resultaat geeft (geldigheid = dag van staalname + 48 uur)
 • of indien een snelle antigeentest, uitgevoerd door medisch geschoold personeel een negatief resultaat geeft (geldigheid = dag van staalname + 24 uur).

Wat als ik niet in België gevaccineerd ben en een evenement in België wil bezoeken?  

De meeste andere Europese lidstaten werken volgens hetzelfde systeem (EUDCC – European Union Digital Covid Certificate). Alle landen die zijn aangesloten bij dit systeem, waaronder bijvoorbeeld België en Nederland, krijgen hun code in de CovidSafe app van hun eigen land. In Nederland is dat de CoronaCheck app.

Ben je dus afkomstig uit een ander land, maar wil je naar een evenement in België? Neem dan je code uit de CovidSafe app van jouw land. Deze is geldig en scanbaar op Belgisch grondgebied.

Hoe wordt het Co­vid Safe Tic­ket ge­con­tro­leerd?

Het scannen van het Covid Safe Ticket gebeurt via de COVIDscanBE-applicatie.

Het CST is persoonlijk: de organisator moet ook de identiteit van de eigenaar controleren. Bij het scannen van jouw certificaat moet je ook een identiteitsbewijs kunnen voorleggen. Zo kan de organisator controleren of het CST dat je toont van jou persoonlijk is. Alleen volgende bewijzen worden aanvaard: een e-ID, een Kids ID, een rijbewijs (nieuwe pasjesmodel), een paspoort (het reisboekje) of een verblijfskaart (pasjesmodel).

Bij het scannen van jouw CST op een evenement worden geen gezondheidsgegevens gedeeld met de organisator of bewakingsfirma. Zij krijgen enkel jouw naam, voornaam en geboortedatum te zien, en of het certificaat voldoet aan de vereisten om binnen te mogen (bv. of het nog geldig is).

De volgende documenten zijn niet geldig als CovidSafe ticket: 

 • een doktersattest
 • je blauwe vaccinatiekaart
 • een (verlopen) labotest op COVID-19
 • een verlopen coronacertificaat


Meer in­for­ma­tie

Voor meer informatie over het Covid Safe Ticket:

Heb je nog vragen over de certificaten of applicaties? Neem contact op met de helpdesk Covid vaccinaties en certificaten: 078 78 78 50.

Gepubliceerd op vrijdag 3 sep 2021 om 09:25