Naar inhoud

Praktisch

Cultuurdienst
Gemeentelaan 60
2381 Ravels
tel. 014 65 48 65
fax 014 65 94 68
e-mail

Openingstijden

DagOpeningsuren
Maandag09.00-12.00 uur
Dinsdag09.00-12.00 uur
17.00-19.00 uur
Woensdag09.00-12.00 uur
13.30-15.00 uur*
*uitgezonderd
juli en augustus
Donderdag09.00-12.00 uur
Vrijdag09.00-12.00 uur

Meer info

Auteursrechten (SABAM, Billijke Vergoeding, SEMU)

Als je met jouw vereniging een activiteit organiseert waarbij muziek gespeeld wordt, is de kans groot dat je auteursrechten moet betalen. We leggen je hierbij uit wie wat moet betalen.

SABAM:

SABAM is de bekendste auteursmaatschappij, deze int en verdeelt het loon voor auteurs en componisten. Je wordt geacht te betalen wanneer je gebruik maakt van beschermde muziek buiten familie- of schoolverband zoals bij theater- of dansvoorstellingen, muziek op een fuif, gebruik van achtergrondmuziek, optredens van groepen die aangesloten zijn bij SABAM en bij optredens van covergroepen.

Je moet geen vergoeding aan SABAM betalen bij educatieve activiteiten, bij werken die niet meer beschermd zijn (+70 jaar oud), bij optredens van groepen die eigen nummers spelen en niet aangesloten zijn bij SABAM én bij muziek in huiselijke kring.

Meer informatie vind je op www.sabam.be

BILLIJKE VERGOEDING:

De Billijke Vergoeding is de vergoeding die moet betaald worden voor het gebruik van het muziekrepertoire van de uitvoerende artiesten en muziekproducenten op een publiek toegankelijke plaats. Voor livemuziek moet geen Billijke Vergoeding betaald worden, maar wel als je voor of na het optreden opgenomen muziek afspeelt.

Als jouw activiteit plaatsvindt in een zaal, informeer je best eerst bij de zaaluitbater of hij het jaarforfait betaalde. Voor gemeentelijke zalen en lokalen wordt het jaarlijkse forfait door de gemeente betaald. Voor activiteiten die in een gemeentelijke zaal plaatsvinden, betaal je dus geen Billijke Vergoeding.

Meer informatie vind je op www.bvergoed.be

SEMU:

SEMU is de erkende Belgische beheersvennootschap voor de muziekuitgevers.

Kopiëren of publiceren van bladmuziek en liedteksten kan enkel met de toestemming van de eigenaar (meestal de componist). Omdat het niet altijd eenvoudig is om te achterhalen wie de eigenaar is werd SEMU opgericht. Als je het recht wil krijgen om bladmuziek of een liedjestekst te kopiëren of publiceren,dan kan je een regeling treffen met SEMU.

Meer informatie vind je op www.semu.be

VOORBEELDEN:


Een covergroep zingt een lied van Willy Sommers: de organisator betaalt SABAM voor de schrijvers van het lied.

Een organisator speelt als achtergrondmuziek een lied van Willy Sommers: de organisator betaalt SABAM voor de schrijvers van het lied en de Billijke Vergoeding voor Willy en zijn producenten.

Een organisator draait op een feest het lied van Willy Sommers met als doel het aan te leren aan de hele zaal om het mee te zingen en te spelen, waarvoor hij ook de partituren nodig heeft: de organisator betaalt SABAM, De Billijke Vergoeding en SEMU voor de muziekuitgevers.

AANVRAGEN:

SABAM: minimum 10 dagen vóór de datum van de activiteit.
Billijke Vergoeding: minimum 5 werkdagen vóór de datum van de activiteit.
SEMU: licentieovereenkomst afsluiten met SEMU.