Naar inhoud

Fietsroutes

© Ludo Verhoeven

De fietser heeft in Ravels de beschikking over een ruime keuze aan landelijke en vooral rustige wegen en paden, waarvan een groot gedeelte is opgenomen in het fietsroutenetwerk.

Fietskaart "Antwerpse Kempen"

Dit fietsknooppuntennetwerk, "Antwerpse Kempen", kan fungeren als leidraad voor een grondige verkenning van Ravels op de fiets. Het is een aaneenschakeling van rustige verkavelingswegen in beton langs akkers, velden en bossen in de Aa-vallei, afgewisseld met fietspaden en een enkele semi-verharde weg die je onder meer laat kennismaken met de grens met Nederland in Aarle (Poppel), het Bels Lijntje in Weelde-Statie, het kanaal Dessel-Schoten en dwars door het Gewestbos in Ravels gaat. Onderweg is er regelmatig gelegenheid om even rust te nemen op een bank of picknickplaats of wordt er verwezen naar een horeca-zaak in de nabijheid waar je even kan bijtanken.

Themaroutes

Met dit routenetwerk als basis zijn er in de loop der jaren ook enkele thema-routes in lusvorm uitgewerkt die enkele typische, al dan niet historische aspecten van onze gemeente willen benadrukken. Vermits we grenzen aan Nederland en er op toeristisch gebied intensief mee samenwerken, verkennen deze routes ook steeds het terrein bij onze Noorderburen.

 

Aa-valleiroute

We vermelden hierbij de ‘Aa-valleiroute’ over een afstand van 57 km (verkorting mogelijk), die in België grotendeels het spoor van de gelijkgenaamde rivier volgt, om dan de Hollandse toer op te gaan.

 

De Meet Over

Er is ‘De Meet Over’, een fietstocht bestaande uit 5 lussen, afstanden variërend van 27 tot 54 km, die de soms eigenaardige en grappige verschillen tussen Belgen en Nederlanders wil benadrukken.

 

Smokkelaarsroute

Ook vernoemen we de ‘Smokkelaarsroute’, duidelijk verwijzend naar het smokkelverleden aan de landsgrenzen. Deze route van 44 km wordt in de verf gezet met smokkelklompen, die op de plaats waar ze zijn neergeplant herinnering brengen aan een grappig of mysterieus smokkelverhaal.

 

Grenspalenroute

De stichting Toerisme en Recreatie Goirle & omgeving hebben deze fietsroute van 33 km uitgestippeld. Op de rand van ‘t land fiets je langs de grenspalen, ook in onze deelgemeente Poppel. De folder met routebeschrijving kost 1,50 euro en is te koop in het infokantoor VVV Ravels en bij VVV Goirle.

 

 

Mountainbikeroute Pierelierebinkenpad

Voor wie graag midden in de natuur met de mountainbike op pad gaat, zou deze kaart wel eens een heuse aanwinst kunnen zijn! Ze bestaat uit drie verschillende lussen: de Binkenlus, Pierelus en Lierelus. Meer info kan je vinden op de website van Bloso.

 

De fietsnetwerkkaart en vermelde themaroutes zijn te verkrijgen bij het toeristisch infokantoor.

 

Bron: www.toerismeravels.be