Naar inhoud

Praktisch

Sportdienst

Gemeentelaan 60
2381 Ravels


tel. 014 65 41 65
fax 014 65 94 68
e-mail

Openingstijden

Dag Openingsuren
Maandag 09.00-12.00 uur
Dinsdag 09.00-12.00 uur
17.00-19.00 uur
Woensdag 09.00-12.00 uur
13.30-15.00 uur*
*uitgezonderd
juli en augustus
Donderdag 09.00-12.00 uur
Vrijdag 09.00-12.00 uur

 

LET OP: dit zijn NIET de

openingsuren van het

zwembad! 

De openingsuren van

het zwembad kun je

vinden in de flyer

onderaan deze pagina.

Wandel- fiets- en ruiterroutes

Bewegwijzering wandelpad, © Ludo Verhoeven
Informatiebrochures over deze en andere routes zijn te verkrijgen aan de balie van VVV Toerisme Ravels in het gemeenschapscentrum De Wouwer.

VVV Toerisme Ravels
Gemeenschapscentrum De Wouwer
Kloosterstraat 4
2380 Ravels
tel. 014 65 21 55
fax: 014 65 95 52
e-mail: info@toerismeravels.be

Openingsuren:
Woensdag, zaterdag, zondag en feestdagen: 10.00 - 12.00 uur en 13.00 - 16.00 uur.
Tijdens de paas- en kerstvakantie en in de maanden juli en augustus ook open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00 - 12.00 uur. 

Fietskaart "Antwerpse Kempen"
Dit fietsknooppuntennetwerk, "Antwerpse Kempen", kan fungeren als leidraad voor een grondige verkenning van Ravels op de fiets. Het is een aaneenschakeling van rustige verkavelingswegen in beton langs akkers, velden en bossen in de Aa-vallei, afgewisseld met fietspaden en een enkele semi-verharde weg die je onder meer laat kennismaken met de grens met Nederland in Aarle (Poppel), het Bels Lijntje in Weelde-Statie, het kanaal Dessel-Schoten en dwars door het Gewestbos in Ravels gaat. Onderweg is er regelmatig gelegenheid om even rust te nemen op een bank of picknickplaats of wordt er verwezen naar een horeca-zaak in de nabijheid waar je even kan bijtanken.

Themaroutes
Met dit routenetwerk als basis zijn er in de loop der jaren ook enkele thema-routes in lusvorm uitgewerkt die enkele typische, al dan niet historische aspecten van onze gemeente willen benadrukken. Vermits we grenzen aan Nederland en er op toeristisch gebied intensief mee samenwerken, verkennen deze routes ook steeds het terrein bij onze Noorderburen.

Aa-valleiroute
We vermelden hierbij de ‘Aa-valleiroute’ over een afstand van 57 km (verkorting mogelijk), die in België grotendeels het spoor van de gelijkgenaamde rivier volgt, om dan de Hollandse toer op te gaan.

De Meet Over
Er is ‘De Meet Over’, een fietstocht bestaande uit 5 lussen, afstanden variërend van 27 tot 54 km, die de soms eigenaardige en grappige verschillen tussen Belgen en Nederlanders wil benadrukken.

Smokkelaarsroute
Tot slot vernoemen we de ‘Smokkelaarsroute’, duidelijk verwijzend naar het smokkelverleden aan de landsgrenzen. Deze route van 44 km wordt in de verf gezet met smokkelklompen, die op de plaats waar ze zijn neergeplant herinnering brengen aan een grappig of mysterieus smokkelverhaal.


Wandelnetwerk Kempens Landgoed
De erkende plattelandsgemeente Ravels biedt aan de wandelaars uitgelezen mogelijkheden om er op uit te trekken. Als leidraad kan je hierbij gebruik maken van het wandelknooppuntennetwerk ‘Kempens Landgoed’ dat voor enige jaren werd geopend. Nagenoeg alle blikvangers voor de wandelaar zijn in dit netwerk opgenomen. Wil je graag eens proberen hoe wandelen via knooppunten werkt? Via de website van Wandelknooppunt kan je je eigen route uitstippelen!

Ruiter- en mennetwerk
Taxandria
In de middeleeuwen vormde 'Taxandria' - het graafschap dat een groot deel van de huidige provincies Antwerpen,Limburg en Noord-Brabant omvatte - een woeste streek, waar rovers en bendes de plak zwaaiden. Vandaag heet Taxandria 'Kempen' en serveert de regio een deugddoende mix van natuur, ruimte en rust.
Door het landelijk karakter en het fraaie groen nodigt de grensstreek tussen de Antwerpse Kempen en Nederland uit tot paardrijden en mennen.
Het ruiter- en mennetwerk Taxandria verbindt 190 kilometer aantrekkelijke ruiterpaden in Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Merksplas, Ravels, Rijkevorsel en Turnhout in België en Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Hilvarenbeek en Reusel-De Mierden in Nederland. Je flirt bijgevolg voortdurend met de grens. In het oosten sluit het netwerk naadloos aan bij dat van Kempen en Peel (NL).
Heel bijzonder zijn de landloperskolonies van Wortel en Merksplas, opmerkelijk erfgoed in een fantastisch decor. Ook het Gewestbos in Ravels, het grootste aaneengesloten bosgebied van Vlaanderen, imponeert.
Goed uitgeruste maneges, ruitervriendelijke logeeradressen (in Ravels: "Het Schalks Genot" en "Maarle") en horecazaken (in Ravels: ’t Jachthuis tussen knooppunt 76 en 87) met een hart voor paarden maken van de Antwerpse Kempen bovendien een prima bestemming voor een ruitervakantie.

Paardrijden langs knooppunten
Veelzijdig en gebruiksvriendelijk: dat zijn de grote troeven van een ruiter- en mennetwerk. Ruiterpaden kruisen elkaar bij knooppunten, die elk een nummer hebben. Die vind je terug op de Taxandria-ruiterroutekaart, net als de afstand tussen de knooppunten. Met behulp van de kaart stippel je zelf je tocht uit. Startpunt, lengte, route of bestemming: je beslist het allemaal zelf. Noteer vooraf de nummers die je wilt volgen. Onderweg wijzen rechthoekige, bruine bordjes met nummers de weg.
Voor de ruiters die aan de kant van Aarle en Maarle vertrekken:
Ter hoogte van Maarle heeft de gemeente Ravels een oversteekplaats voor ruiters en menners gemaakt zodat je veilig de provinciale weg N630 kunt oversteken. Je rijdt dan richting de grens richting Nederland, daar pik je bij Landgoed Gorp en Roovert knooppunt 87 op