Naar inhoud

Praktisch

Ravels FairTradeGemeente

Oxfam Wereldwinkel Ravels
Kerkstraat 7
2380 Ravels

Website Oxfam Wereldwinkel


Openingstijden

Oxfam Wereldwinkel Ravels:

Dag Openingsuren
Maandag gesloten            
Dinsdag gesloten            
Woensdag 14.00-17.00 uur
Donderdag gesloten            
Vrijdag gesloten            
Zaterdag    10.00-16.00 uur
Zondag gesloten

Ravels FairTradeGemeente

FairTradeGemeente, © www.fairtradegemeenten.be

Op 15 april 2012 sleepte Ravels de titel “FairTradeGemeente” in de wacht! FairTradeGemeente is een titel die aangeeft dat de gemeente en haar inwoners eerlijke handel een warm hart toedragen en er ook effectief werk van maken. FairTradeGemeente is een campagne van Max Havelaar, Oxfam-Wereldwinkels, Vredeseilanden en 11.11.11. De uitreiking vond plaats tijdens de opendeurdag van de gemeente en het OCMW.

In samenwerking met de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking is er een lokale trekkersgroep actief die de nodige initiatieven heeft genomen om de titel te behalen. Een FairTradeGemeente voldoet aan 6 criteria:

1. Het gemeentebestuur van Ravels keurde een resolutie goed die Fair Trade steunt en engageert zich reeds geruime tijd door fairtradeproducten aan te schaffen. Verder promoot de gemeente op regelmatige basis het bewustzijn rond Fair Trade via communicatie naar haar personeel en inwoners toe. De verschillende gemeentediensten gebruiken structureel koffie, thee en aanverwante producten van Oxfam Weredwinkel.
2. In de plaatselijke winkels en horecazaken moeten minstens twee fairtradeproducten duidelijk beschikbaar zijn. De winkels en horecazaken moeten ook communiceren over het feit dat zij fairtradeproducten verkopen of serveren.
3. Scholen, bedrijven en organisaties gebruiken fairtradeproducten en communiceren daarover. Scholen zetten ook educatieve campagnes op om de kennis over en de betrokkenheid met Fair Trade te vergroten. De gemeentescholen zijn sinds eind 2009 overgeschakeld op koffie van Oxfam Wereldwinkel. De gemeente kocht hiervoor de koffiezetapparaten aan.
4. De campagne tracht te zorgen voor zoveel mogelijk media-aandacht op lokaal en regionaal niveau. Daardoor bereikt men een groot deel van de bevolking. En zo voelen lokale deelnemers zoals handelaars en organisaties zich gewaardeerd voor hun engagement.
5. De lokale trekkersgroep neemt de nodige initiatieven om de titel te behalen. Nadien zorgt de groep voor de continuïteit van de campagne.
6. Om FairTradeGemeente te worden, lanceert de trekkersgroep nieuwe initiatieven die de lokale consumptie en de productie van duurzame voedingsproducten aanmoedigen. Zowel thuis, als op de werkvloer en op openbare plaatsen. Er wordt over dit initiatief duidelijk gecommuniceerd.

Door middel van deze 6 criteria kunnen we werk maken van eerlijke en duurzame consumptie in de gemeente Ravels! We kunnen dit echter niet alleen. Het gemeentebestuur draagt eerlijke handel een warm hart toe en hoopt dat ook u open staat voor het verhaal achter Fair Trade en lokale, duurzame landbouw.

Via deze website houden we je op de hoogte van acties en initiatieven van de lokale trekkersgroep.

Voor meer informatie kan je ook terecht op http://www.fairtradegemeenten.be

Bekijk de foto's van de uitreiking in het fotoalbum!